30 Temmuz 2013 Salı

 HALICILIK, EL SANATLARINI GELİŞTİRME VE YAYMA BİRLİĞİ BAŞKANI NİĞDE VALİSİ ALİM BARUT
“GELENEKSEL DESENLER SERGİ EVİ “AÇILIŞI  HAKKINDA BİLGİ VERDİ
        Halıcılık İlimizin en önemli geleneksel el sanatlarının başında gelmektedir. İlimizde yüzyıllardır devam eden dokumacılık sanatında  onlarca geleneksel desenli halı üretilmiştir. Hepsi ayrı bir tasarım olan bu desenlerimizin korunması, yaşatılarak gelecek kuşaklara ulaştırılması için 2002 yılında “Otantik Desenli Niğde Halıları Projesi” başlatılmıştır. Geçen sürede İlimize ait olan yaklaşık 100 civarında tasarım yeniden çizilerek arşivlenmiştir. Ayrıca 75 geleneksel desenli halı aslına uygun olarak yeniden dokutulmuştur. Projenin en son aşaması olan  halıların sürekli sergileneceği binanın açılışı için gerekli çalışmalar tamamlanmıştır.
          Proje kapsamında dokunan halıların sürekli sergileneceği “Geleneksel Desenler Sergi Evi’nin” 16 Ağustos 2013 Cuma günü açılması planlanmıştır. İl Özel İdaresi tarafından Cullaz Sokak’ta restorasyonu yapılan tarihi Niğde evlerinden biri geçen sene Halıcılık Birliği’ne tahsis edilmiştir. Halıcılık Birliği tarafından binada yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmaların sonuna gelinmiş ve açılış için bina hazır hale getirilmiştir.
         16 Ağustos 2013 Cuma günü açılması planlanan “Geleneksel Desenler Sergi Evi’nde” dokunan 75 adet halıdan 50 adedi sergilenecek olup, diğer halılar ise değişimli olarak sergilenmeye devam edecektir. Ayrıca Sergi Evinde, el halıcılığında kullanılan malzemelerden de örnekler yer alacak                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder