13 Temmuz 2013 Cumartesi

İshalli Hastalıkların Önlenmesi ve Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası Sebebi ile  Niğde Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan ÖZTÜRK Açıklama yaptı 

Ülkemizde 5 yaş altı çocuk ölüm nedenleri arasında olan ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla Bakanlığımız tarafından ülke genelinde 1986 yılından beri “İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı” yürütülmektedir. Amaç ishal görülme sıklığında artma olasılığının olduğu yaz günlerinde, ishalden korunma konusunda hijyenin öneminin vurgulanması ve ağızdan sıvı tedavisinin gerekliliğinin anlatılabilmesidir. Bu programlar sayesinde ülkemizde 1986 yılından önce bebek ölümleri sıralamasında 2. sırada bulunan ishal, bugün son sıralara düşmüştür.
İshal, özellikle 6 ay-2 yaş arası çocuklarda çok yaygındır. Çünkü bu yaşlarda beslenme alışkanlıkları, ek besinlerle beslenme ve dış ortamla temas daha fazla olmaktadır. İlk 6 ay anne sütü dışında başka gıda almayan (su dahil olmak üzere) bebeklerde ishal görülme ihtimali çok azdır. Bebekler doğumdan hemen sonra (özellikle ilk yarım saat içerisinde) memeye tutulmalı ve emzirme ilk 6 ay mutlaka devam etmelidir.

İshali olan hastaya posasız ve yağsız gıdalar verilmelidir. Kuruyemiş, çikolata, kızartma gibi gıdalardan uzak durmalıdır. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.Bol miktarda sıvı tüketimi tavsiye edilir.
Anne sütü alan bebekler ishal olduklarında emzirme sıklığı artırılarak, emzirmeye devam edilmelidir. Çocuk herhangi bir nedenle emzirilemiyorsa, emzirmenin başlatılması ve devamı için bir sağlık kurumundan danışmanlık ve destek alınması, eğer mümkün değilse her zamanki ek gıdasına devam etmesi, sıvı miktarı artırılması önemlidir. Doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç, özellikle ishal kesici ilaçlar kesinlikle verilmemelidir.
Orta derecedeki ishal vakalarında çocuklar huzursuzdur ve çok susarlar. Dehidratasyonu önlemek için çocuğa her zamankinden çok sıvı verilmeli ve beslenme kesilmemeli, uygun gıdalarla beslenmeye devam edilmelidir. Temiz içme suyu, ORS sıvısı, tuzlu ayran, pirinç suyu, sebze veya tavuk çorbası, şekersiz açık çay, tatlandırılmamış taze meyve suyu verilmesi uygun olan sıvılardandır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder