NİĞDE VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI SAFFET GÜÇLÜ, KURBAN İLE İLGİLİ YAZILI BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.
KURBAN BAYRAMI VE SAĞLIĞINIZ ,BAYRAMDA SAĞLIĞINIZI KESMEYİN
Kurban bayramı ve Kurban, İslami bir vecibenin yerine
getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgudur. Kurban Bayramında,
halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini
ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler.Ancak her yıl kurban Bayramı
öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberlerle kurban
kesen insanlar bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin huzurunu
yaşayamamaktadırlar.
Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmı, hayvan sağlığı ve
gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakılmıştır. Bu nedenle;
Mesleki sorumluluğumuz gereği Kurbanlık hayvanlar ve kesim sonrası ortaya çıkan
et ve diğer yan ürünler hakkında, her yıl Kurban Bayramı öncesi kurban kesecek
vatandaşlarımıza; kurbanlıkların seçimi, kesim sırasında ve kesim sonrasında
insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin
kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin
muhafazası konularında siz sayın basın mensupları racılığı ile bilgilendirilme
yapılmaktadır.
Kurban Bayramında, yaklaşık olarak 800 bin Büyük Baş ve
2.000.000 Küçük Baş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar,
ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30’üne tekabül eder.
Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede
nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı
oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili
sorunları da beraberinde getirmektedir.
Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki
yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan
hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen
etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.
Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların % 60 dan
fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların
ortaya koyduğu riskin % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu
nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması
veya ortadan kaldırılması açısından, hayvan sağlığı önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder