23 Şubat 2014 Pazar

AŞILAMA HİZMETLERİ VE AŞI ARABASI NİĞDE İLİNDE 
Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan ÖZTÜRK Açıklama Yaptı.

Ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı  uygulanan antijen sayıları her geçen yıl genişlemekte olup, 2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık. Hepatit-B. verem) karşı aşılama yapılıyorken,2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır.
2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır.  Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; konjuge pnömokok aşısı (zatürree aşısı) takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir.
 2010 yılında ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş bu şekilde bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmasına başlanmıştır.
Nisan 2011 tarihinden itibaren de 7 bileşenli aşı yerine 13 bileşenli zatürre aşısı uygulanmaya başlanmıştır.Çocukluk dönemi aşı takvimine 2012 yılında Hepatit A Aşısının, 2013 yılında da Suçiçeği Aşısının  eklenmesi ile Sağlık Bakanlığı'nın çocukluk dönemi aşı takvimi 13 farklı hastalığa karşı koruma sağlandı.
Türkiye suçiçeği aşısını Dünya da takvimine ekleyen 14. Ülke konumundadır.
Aşının üreticisi ile aşının uygulanacağı kişi arasında bir çok adım vardır. Aşı teslim alınırken, buzdolabında veya soğuk hava depolarında depolanırken,bir yerden bir yere nakledilirken,yani soğuk zincir sisteminin bütün aşamalarında doğru sıcaklıkta tutulmalıdır.Bu kapsamda ilimizde 2010 yılından itibaren aşı uygulanan tüm merkezlere (Hastane , Aile Sağlığı Merkezi , Toplum Sağlığı Merkezleri ) aşı nakil  aracı ile aşılar soğuk zincir şartlarına uygun olarak dağıtım yapılmakta olup, aşılama faaliyetlerinin eksiksiz sürdürülebilmesi için Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan temin edilen tam donanımlı yeni aşı nakil aracı İlimizde  hizmet vermeye başlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder