Niğde
Üniversitesinde Kansere ve Obeziteye Karşı Fonksiyonel Yağ Asitleri Üretildi
Niğde Üniversitesinde Mühendislik Fakültesi Gıda
Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen çalışmalarda kimyasal yollarla
üretilen yağ asitleri yerine doğal yollarla elde edilen fonksiyonel yağ
asitleri geliştirildi.
Son yıllarda artış gösteren kanser hastalıkları ve
obeziteye karşı fonksiyonel gıda tüketimi hız kazanırken Mühendislik Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü de bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
Hakan Erinç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Kimyasal yolla üretilip satılan, sağlık üzerine tam
olarak etkisi belirlenemeyen yağ asitlerine karşı doğal yollarla elde edilen
yağ asiti üretiminin yapılabilirliği ile ilgili TÜBİTAK tarafından desteklenen
bir çalışma yürütmekteyiz. Günümüzde kanser hastalıkları ve obezite ile
mücadele, fonksiyonel gıda tüketiminde artışlara neden olmuştur. Bu kapsamda
konjüge yağ asitleri biyolojik faydalı fonksiyonel lipitler olarak dikkat
çekmektedir. Konjüge yağ asitlerinden özellikle konjüge linoleik asitin deri,
mide ve meme tümörlerinin gelişimini engellediği, bağışıklık sistemini
güçlendirdiği ve obezite üzerine olumlu etkilerinin bulunduğu belirtilmektedir.
Günlük alınması önerilen konjuge linoleik asit miktarının az 3g olması
gerektiği belirtilmesine karşın gıdalarda doğal olarak sınırlı düzeyde
bulunmaktadır. Günümüzde ticari olarak konjuge linoleik asit, kimyasal yolla
bitkisel yağlardan üretilmektedir. Yürüttüğümüz bu çalışma ile bilimsel anlamda
insanlığa katkı sağlamayı amaçlıyoruz”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder