OKUL KANTİN VE YEMEKHANELERİNİN DENETİMİ
Niğde’deki okullarda 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının
başlamasıyla birlikte kantin ve yemekhanelerin denetimine hız verildi. Bu
kapsamda okul kantin ve yemekhaneleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Gıda ve Yem Şubesine bağlı Gıda Kontrolörleri tarafından denetlenmeye başlandı.
Yapılan denetimlerde;
Satılan ürünlerin ve yemekhanelerdeki ham madde, yardımcı
madde ve malzemelerin Bakanlık İzinleri, okul kantinleri ve yemekhanelerin
mutfak hijyeni, alet ekipman hijyeni, personel hijyeni, hammadde depolarının
hijyeni, personel işe alınmadan önce bulaşıcı enfeksiyon içermediğini
kanıtlayan gerekli sağlık muayenesinin yaptırılması, bu kontrollerin periyodik
olarak takibi, okul yemekhanelerinde üretilen yemeklerin her çeşidinden alınan
numunelerinin bir örneği 72 saat uygun koşullarda saklamalarının sağlanması,
haşere mücadelesinin sağlık bakanlığından izinli sertifikalı kuruluşlar
tarafından yaptırılmasının sağlanması, yemekhanelerde kullanılan etlerin geriye
dönük izlenebilirliğin sağlanabilmesi için fatura takipleri yapılması, yapılan
işin niteliğine uygun sıcak su tertibatının olup olmadığının takibi, paketli
ürünlerin son kullanma tarihlerinin takibi, çalışan personele yaptığı işler
konusunda eğitiminin sağlanması, okul kantini ve yemekhanelerden periyodik
aralıklarla numunelerin alınması, okul kantini ve yemekhanelerin fiziki
şartlarında varsa eksikliklerin giderilmesi konusunda uyarıların yapılması,
atık yağların bertaraf edilmesi konusunda belediye ile temasa geçilmesinin
sağlanması gibi konularda denetimler yapılarak konu hakkında bilgilendirmelerde
bulunulmaktadır.
Ayrıca yemekhane ve kantinlerde havalandırmaların yeterli
olup olmadığının kontrolü, çalışan personelin hijyen kontrolü. Yaptıkları işin
niteliğine göre iş kıyafetleri, bone maske ve eldiven kullanmaları, hammadde
depolarının kontrolü, hammadde depoları ile temizlik malzemelerinin ayrı
depolarda muhafazası, dondurulmuş gıdaların uygun sıcaklıkta muhafazası gibi
hususlara dikkat edilmek kaydıyla okul kantinleri bir eğitim öğretim yılında en
az 2 sefer, okul yemekhaneleri ise 4 sefer denetlenmektedir.
Ayrıca sağlıklı beslenme ve obezitenin önlenmesi amacıyla
okul kantinlerinde gazlı içecekler, aromalı içecekler, kızartma gibi yiyeceklerin
kontrolü yapılarak kantinlerde taze sıkılmış meyve suyu, meyve, süt ve süt
ürünleri tüketiminin artırılması için eğitici bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN; "Geleceğimizin teminatı olan
çocuklarımızın sağlıklı koşullarda satışa sunulan gıdalara ulaşabilmeleri için
kantin denetimlerine ayrıca önem verdiklerini, öğrencilerimizin son tüketim
tarihi geçen veya açıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen ürünleri satın
almamaları hususunda özen göstermelerini ve çocuklarımızın bilinçli bir
tüketici olarak yetişmeleri amacıyla özellikle öğrenci velilerimize ve
öğretmenlerimize bu konularda önemli görevler düştüğünü bildirdi. Ayrıca satın
alınan gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketicilerimizin Alo 174
Gıda Hattını arayarak ihbarda bulunabileceklerini"de sözlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder