11 Eylül 2019 Çarşamba

Fasulye tarlada 5 lira, rafta 15 lira

Köy ve kasaba gezilerine ara vermeden devam eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Karatlı Kasabası ile Dikilitaş, Aşlama, İçmeli köylerini ziyaret etti. 
Fasulye üretiminde 3'üncü sırada olan Niğde'de hasat devam ederken, fasulye üreticilerinin isyanını tarlada dinledi.
Çiftçi isyan ediyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fiyattaki istikrarsızlığın çiftçiyi alternatif ürüne yönelttiğine dikkat çekti. Tarımdaki plansızlığın üretici ve tüketiciyi vurduğuna dikkat çeken Gürer, “Çiftçi perişan, ithalatçı ile aracı zengin oluyor. 
Patates yıllarca depoda kaldı, geçen yıl tüketici pahalı patates aldı ama parayı üretici değil aracı kazandı. Çiftçi bölgede ekime uygun ürünleri denemeye başladı. Geçen yıl nohut ekti, para etmedi halen stokta nohut var. Bu kez fasulye ekimi bölgede yaygınlaştı, yaklaşık 96 bin dekar alanda fasulye ekimi yapıldı. Niğde’de 35 bin ton fasulye rekoltesi bekleniyor. Geçen yıla göre %21 artış var. 
TÜİK verilerine göre fasulye üretiminde Niğde ili 3.sıraya yükseldi. İklim değişikliği etkisi ile bu yıl ekili alanlar önce selden zarar gördü. Şimdi çiftçi, değerine ürün satamıyor. Onun etkisi ile mağdur durumdalar. Üretim sağlanan alanlarda hasat devam ediyor. 
Fasulye tohumu, kooperatiflerde 8-10 lira aralığında üreticiye verildi. 50 dekara yaklaşık 8-10 kilo tohum ekiliyor. Gübre toprağın durumuna göre değişiyor. 50 kilodan başlıyor dekara 100 kiloya kadar değişen gübre atılıyor. Gübrenin tonu da 2.35 lirayı buluyor. En az 3 kere gübreleme yapılıyor. Kuyu suyu kullanılıyor, elektrikle çıkarılan su, mazot, elektrik fiyatı arttıkça çiftçinin maliyetini doğrudan etkiyor.. Mantar vb. hastalık ve “canavar otu”  ile mücadele içinde en az üç sefer ilaç kullanılıyor. Ot ilacı yaklaşık 1 tona 180 lira, masraf ile üretim başa başa. Aile emeği, çalışması, çapalama, işçilik giderleri ile mal edilen fiyata ürün tüccara zorla satılıyor. Tüccar çekilirse çiftçi ortada kalıyor. Geçen yıl tüccar fasulyeyi kilosu 5 TL den almıştı, bu yılda 5 TL ile 5.70 TL den alıyor. Paketlenen ürün Niğde merkezde dahi kilosu 12-15 TL aralığında satılıyor. Çiftçi isyan ediyor: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder