25 Haziran 2024 Salı

HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR


 

 Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs 2024

Ekonomik güven endeksi 98,2 oldu

Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 99,0 iken, Mayıs ayında %0,8 oranında azalarak 98,2 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Mayıs ayında tüketici güven endeksi %0,1 oranında artarak 80,51 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,1 oranında azalarak 102,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,3 oranında azalarak 111,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %0,3 oranında azalarak 88,3 değerini aldı.

 Türk Devletleri Teşkilatı Temalı Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Bakü’de Düzenlendi

"Türk Dünyası’nın 2040 Hedefleri ve Türk Devletleri Teşkilatı" Temalı Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Bakü’de Düzenlendi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin öncü olduğu “Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” nun 11’incisi, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi iş birliğinde ve Bakü Avrasya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Türk Dünyası’nın dil, edebiyat, tarih, sanat tarihi, maarif, uluslararası ilişkiler ve siyaset, maddi ve manevi değerler, iktisadi meseleler gibi sosyal bilimlerin her alanında ihtiyaç duyduğu ilmi araştırmalara ortak bir paylaşım zemini sağlamak amacıyla ilkinin 2014 yılında Niğde Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlendiği sempozyumun bu yıl 11’incisi, "Türk Dünyası’nın 2040 Hedefleri ve Türk Devletleri Teşkilatı" temasıyla Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlendi.

Türk Dünyası’ndaki üniversitelerden yoğun katılımın olduğu ve iki gün süren oturumlarda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan akademisyen ve araştırmacılar, Türk Dünyası Araştırmalarına ilişkin toplam 310 bilimsel tebliğ sundular.

Açılış Töreni ve “Kökümüz Bir, Türk’üz Festivali”

Bakü’deki Uluslararası Muğam Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte, Azerbeycan Milletvekili Prof. Dr. Elşad Mirb?şiroğlu, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazim Hüseynli, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Zakir Jumakulov, üniversitelerin yöneticileri ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Törende ayrıca “Kökümüz Bir, Türk’üz Festivali” gerçekleştirildi. Bakü Avrasya Üniversitesi ile Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesinin gösteri ekiplerinin müzik eşliğinde dans gösterileri yaptığı festivalde, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan ekip de Türk Halk Müziği dinletisi icra ettiler.

“21. Yüzyıl Türk Dünyası’nın Yüzyılı Olacaktır”

Törende konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Son yıllarda özellikle Türk Devletleri Teşkilatı aracılığıyla dış politika ve ekonomi alanında süren birlikteliğimize bilim alanında bizlerin yapmış olduğu katkıdan duyduğum mutluluğu sizlerin huzurunuzda ifade etmek istiyorum. Allah her alandaki birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin. İnanıyorum ki 21. Yüzyıl, Türk Dünyası’nın yüzyılı olacaktır.” dedi.

İlki Üniversitemiz öncülüğünde düzenlenen Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun bu yıl 11’incisinin düzenlendiğini belirten Rektörümüz Uslu, konuşmasının devamında ise “Bu yönüyle sempozyumumuz bir geleneğe dönüştü. Sempozyumumuza Türk Dünyası’nın farklı ülkelerinden katılan 400’e yakın araştırmacı ve akademisyen, toplam 310 tebliğ sunacak.” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz son olarak “Bu güzel organizasyon ve ev sahipliği için Rektör Prof. Sayın Nazim Hüseynli nezdinde Bakü Avrasya Üniversitesine, sempozyumumuza destek ve katkılarından dolayı Rektör Dr. Sayın Gulmira Qanay Hanımefendi nezdinde Kazak Mili Kızlar Pedagoji Üniversitesine ve Türk Dünyası’ndan katılan tüm akademisyen ve katılımcılara teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 

24 Haziran 2024 Pazartesi

 Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Mayıs 2024

 İlk 1000 ihracatçı listesinde 160 Egeli yer aldı 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması Araştırması” listesinde Ege Bölgesi 160 firma ile güçlü konumunu sürdürdü. Ege Bölgesi en çok firmayla temsil edilen ikinci bölge olurken İzmir, 94 firmayla ilk 1000 ihracatçı listesinde İstanbul’un ardından ikinci sıradaki yerini korudu.

 

Manisa 21 ihracatçı firmayla ilk 1000 listesinde temsil edilirken, Denizli 21 firmasıyla listede yerini aldı.

 

Aydın’dan 8, Balıkesir 8, Kütahya’dan 3’er firma, Muğla’dan 3 firma ve Uşak’tan 2 firma ilk 1000 listesinde olmanın mutluluğunu yaşadı.

 

İzmir’de PERGAMON, Manisa’da VESTEL, Denizli’de BAŞAK Metal lider

 

İzmir’in ihracat şampiyonlarında 2023 yılında PERGAMON-STATUS DIŞ TİCARET A.Ş. lider olurken, PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş. ikinci, MSC GEMİ ACENTALIĞI A.Ş. bu yıl İzmir’in en çok ihracat yapan firmaları listesinde üçüncü oldu.

 

Manisa’nın ihracat şampiyonu VESTEL TİCARET ANONİM ŞİRKETİ Türkiye genelinde 7’inci sırada yer aldı.  

 

Denizli’de geçen yıllarda da ihracat şampiyonu olan BAŞAK METAL TİC.VE SAN.A.Ş. 2023 yılında da ilk sırada yer alırken Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 42’inci firma oldu.

 

Muğla’da ihracatın lideri GÜMÜŞDOĞA SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İHRACAT VE İTHALAT ANONİM ŞİRKETİ olurken genel sıralamada 75’inci sıraya adını yazdırdı.

 

Kanuni merkezi Ege Bölgesi’nde olmayan üretim tesisleri Ege Bölgesi’nde yer alan STAR RAFİNERİ ANONİM ŞİRKETİ, Türkiye genelinde en çok ihracat yapan dördüncü firma olurken, kimya sektöründe Türkiye şampiyonu oldu.

 

İzmir Aliağa’da üretim tesisleri olan SOCAR TURKEY PETROL TİC. A.Ş. Türkiye’den en çok ihracat yapan 37’inci firma olarak listede yer aldı.

 

İzmir Aliağa’da üretim yapan HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş. Çelik sektöründe Türkiye birincisi olurken, genel sıralamada 25’inci sıraya adını yazdırdı.

 

Tütün sektörü ihracat şampiyonu JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş. ilk 1000 listesinde 134. Sıranın sahibi olurken, Yaş meyve sebze sektöründe Türkiye birincisi UÇAK KARDEŞLER GIDA SERACILIK ULUSLARARASI NAKLİYE PLASTİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ olurken ilk 1000 ihracatçı listesinde 259’uncu sıranın sahibi olmayı başardı.

 

Kuru meyve ve mamulleri sektöründe ihracatın şampiyonu ÖZGÜR TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ olurken Türkiye’den en çok ihracat yapan 299’uncu firma olarak yer aldı.

 

VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ, 2023 yılında 225’inci sıraya çıkarken, Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe ihracat şampiyonu olan başka bir İzmir firması oldu.

ATEŞ YAKMA / AĞACI KORU


 

 Vali Çelik Bor ilçesi Bereke köyünde gül hasadı yaptı

Bor ilçesi Bereke köyünde gül hasadı başladı. Vali Cahit Çelik ve eşi gül  toplayan kadınlarla hasada katıldı.
Vali Cahit ÇELİK,  haftanın ilk mesaisine Bor İlçesine bağlı Bereke Köyünü ziyaret ederek başladı.
Burada Misk Tarım işletmesinde eşi Nermin ÇELİK ile birlikte gül hasadı yapan Vali Çelik işletme sahibinden hasatla ilgili bilgi alarak; çalışanlara kolaylıklar diledi.
Bereke köyü gül hasadı ziyaretine Vali Çelik , eşi Nermin Çelik , İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş katıldı. (DHA)

 Tüketici Fiyat Endeksi, Mayıs 2024

TRAFİK KAZASINDA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Çamardı ilçesinde takla atan otomobildeki Fatma Vardal (50) hayatını kaybetti, eşi sürücü Süleyman Kazım Vardal (55) ile kızları Elvin Vardal (15) yaralandı.

Kaza, saat 12.00 sıralarında S.K.V. (55) yönetimindeki 01 CJF 23 plakalı otomobil ile Pozantı istikametine seyir halinde iken direksiyon hakimiyetini kaybederek takla atması sonucu meydana geldi. 

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

23 Haziran 2024 Pazar

KADES KADINLARIN YANINDA


 


 EMEKLİLERİN DE TERCİHİ YHT

62 BİN EMEKLİ İNDİRİMDEN FAYDALANDI

 

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:

 

TRENLERDE UYGULANAN İNDİRİMİN KAMPANYASINDAN 38 BİNDEN FAZLA EMEKLİ FAYDALANDI

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından 1 Nisandan itibaren yüksek hızlı (YHT), anahat ve bölgesel trenlerde uygulanmaya başlanan emeklilere yüzde 10 indirimin kampanyasından faydalanan emekli vatandaş sayısının 62 bin kişiye ulaştığını söyledi.

 

 62 Bin Emeklimiz Trenlerdeki Yüzde 10 İndirimden Faydalandı”

 

Çalışma hayatına bir ömür veren emeklilerimizin maddi yükünü hafifletmeyi, sosyal ve kültürel yaşama katılmalarını sağlamayı amaçladığımız yüzde 10 indirim kampanyasından 1 Nisandan bu yana 62 bin emekli vatandaşın faydalandığını ifade edem Bakan Uraloğlu, Akıl ve alın terleriyle ülkemize hizmet eden emeklilerimiz, seyahatlerinde ağırlıklı olarak yüksek hızlı trenleri tercih ediyor.  İndirimi başlattığımız Nisan ayının başından bu yana yüksek hızlı trenlerle 37 bin 500, anahat trenleri ile 10 bin 321, bölgesel trenlerle ise 14 bin 240 emeklimiz yolculuk yaptı. dedi.

 Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Mayıs 2024


Güven endeksi hizmet sektöründe aynı kaldı, perakende ticaret sektöründe %3,3 azaldı, inşaat sektöründe %0,3 azaldı

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe aynı düzeyde kalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektöründe %3,3 oranında azalarak 111,7 değerini ve inşaat sektöründe %0,3 oranında azalarak 88,3 değerini aldı.

 Tüketici Güven Endeksi, Mayıs 2024


Tüketici güven endeksi 80,51 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Nisan ayında 80,46 iken Mayıs ayında %0,1 oranında artarak 80,51 oldu.

22 Haziran 2024 Cumartesi

HIZ LİMİTLERİNE UYUYORSAN / BAYRAM YOLUNDA


 


 Niğde il Emniyet Müdürlüğü personeline başarı belgesi verildi

 Vali Çelik Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personeline başarı belgesi verdi.

Kripto para dolandırıcılarını yakalayan emniyet personeline başarı belgesi verildi

 Kripto para dolandırıcılığı olayında başarı gösteren polislere Vali Çelik başarı belgesi verdi.

Vali Cahit ÇELİK, Niğde Merkezli Ankara, Aydın ve Yalova illerinde gerçekleştirilen ve 12 şüphelinin yakalandığı “Kripto para dolandırıcılığı” olayında gösterdiği üstün başarıları dolayısıyla , Niğde il Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personeline Vali Cahit Çelik , İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir ve Cumhuriyet Savcısı U. Mustafa Süren  başarı belgesi verdi.

21 Haziran 2024 Cuma

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 

 Turizm İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2024


 Gürer: “ESK her yönüyle incelensin”

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ö.Fethi Gürer Et ve Süt kurumunun faaliyetlerine yönelik Meclis Araştırması için hazırladığı önergeyi imzaya açtı.

Et ve Süt Kurumu (ESK), et ve süt piyasalarının düzenlenmesi, kalite ve güvenliğin sağlanması, üretici ve tüketicinin korunması gibi önemli görev ve sorumluluklara sahip diyen Ö.Fethi Gürer 2022 yılı faaliyet raporunun kamuoyuna sunulmaması ve bu hususta yaşanan olumsuz gelişmeler, gazeteci Sadettin İnan tarafından farklı iddialarla kamuoyu gündemine taşındığını hatırlattı.

FAALİYET RAPORLARI DAHİ GİZLENİR Mİ?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “​Et ve Süt Kurumu tarafından 2023 yılına ait faaliyet raporu yayımlanmış olmasına rağmen, 2022 yılı faaliyet raporu süreci içinde yayımlanmamış olmasını eleştirdi.

 Gürer, “Kamu kurumlarının faaliyetlerini belgelemesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi, demokratik toplumların işleyişinde temel bir unsur olarak kabul edilir. Dolayısıyla, ESK'nın bu yasal zorunluluğu süreci içinde yerine getirmemesi, kurumun kamuoyuna karşı sorumluluğunu ihlal ettiği açıkça görülmektedir. Bu durum, kamu kaynaklarının kullanımı ve karar alma süreçlerinin şeffaflığını tehlikeye atmakta ve kamuoyunun güvenini sarsmaktadır.” ifadelerini kullandı.

​Gürer, “Bilgi edinme hakkı, vatandaşların kamusal süreçler hakkında bilgi sahibi olma ve katılımını sağlama konusundaki temel bir gereksinimdir. Bu nedenle, kamu kurumlarının taleplere açık ve net bir şekilde yanıt vermesi, hesap verebilirliğin sağlanması ve toplumsal güvenin artırılması için önemlidir.” Dedi 

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer,​ “ESK, kurumun finansal durumu ve ithalat politikaları sektör paydaşları ve kamuoyu tarafından yakından takip edilmesinin önemine değindi ve kurumun her yönüyle incelenmesi için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.” diyerek konuyu TBMM’ye taşıdı.


 Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yıl sonu sergisi

Altunhisar Halk Eğitim Merkezi Kursiyerlerinin el emeği ürünlerinin sergisi açıldı

Altunhisar ilçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yıl sonu sergisi düzenledi.
Kaymakam Abdussamed Yiğit; Belediye Başkanı Neşet Doygun ve İlçe Protokol Üyeleri ile birlikte Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen sene sonu sergisi programına katıldı.
Altunhisar ilçe  Kaymakamı Yiğit , düzenlenen yıl sonu sergisinde ürünleri inceledi. Bilgi aldı. Beğenisini belirterek,el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği programın hazırlanmasında emeği geçen idarecilere, usta öğreticilere, kursiyerlere ve öğrencilere teşekkür ederek başarılarının devamı temennisinde bulundu.

YILDIZTEPE BELDESİNDE ARAZİ ANLAŞMAZLIĞI


 


 KÖYDES TOPLANTISI YAPILDI

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) toplantısı, Vali Cahit Çelik'in başkanlığında gerçekleştirildi.

Niğde İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Cahit Çelik, Vali Yardımcısı Resul Özdemir, ilçe Kaymakamları, İl Genel Meclis Başkanı Ömer Kılıç ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Bahadır Karaca, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Necmettin Şeker katıldı.


Toplantıda, 2024 yılında yürütülen çalışmalar ve KÖYDES yatırımlarının son durumları değerlendirildi, merkez ve ilçelere bağlı köylerin altyapı sulama ödenek belirlendi.

Planlamalar doğrultusunda merkez ve ilçelerin altyapı, yol ve sulama isleri projeleri değerlendirme çalışmaları devam ediyor. 

20 Haziran 2024 Perşembe

 Konut Satış İstatistikleri, Mart 2024

ONLARI UNUTMAYALIM


 

İLİNDEKİ İLÇENDEKİ GAZETENE SAHİP ÇIK


 

KEMERHİSAR BELDESİNDE KUDUZ ŞÜPHESİ





 


19 Haziran 2024 Çarşamba

Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi ile İş Birliği Protokolü İmzalandı

Niğde Üniversitesi İle Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde TEKNOPARK A.Ş. ile Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ar-ge, proje geliştirme ve ticarileştirme ve tecrübe paylaşımı konularında çok kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandı. 

Protokol Kapsamında Hackathon Organize Edilecek ve Tecrübe Paylaşımı Yapılacak
Protokol kapsamında öğrencilerin Kazakistan’daki Tomiris Start-Up Desteği'nden faydalanmasına ilişkin karşılıklı mentörlük desteği sağlanacak ve iki üniversite ortaklığında Kazakistan'da uluslararası hackathon düzenlenecek. Ayrıca protokolde çevrim içi ve yüzyüze eğitim ve etkinlikler aracılığıyla tecrübe paylaşımı faaliyetleri de gerçekleştirilecek.

Protokolle Kazakistan Bilim Fonlarına Yönelik Ortak Projeler Hazırlanacak
Öte yandan proje geliştirme ve ticarileştirme süreçlerine de odaklanan protokol çerçevesinde Kazakistan Bilim ve Yükseköğrenim Bakanlığı'nın bilim fonlarına yönelik her iki üniversite ortaklığında projeler hazırlanacak ve Kazakistan'da girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik politika ve yönetmelik oluşturulmasına katkı sağlanacak.

 Ekonomik Güven Endeksi, Nisan 2024


Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında %1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi %1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

18 Haziran 2024 Salı

ORMANLARI KORUYALIM


 

HUSUMETLİ İKİ AİLE ARASINDA ÇIKAN KAVGADA 9 KİŞİ YARALANDI


 

 Ücretli Çalışan İstatistikleri, Nisan 2024


Ücretli çalışan sayısı yıllık %4,6 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2024 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 14 milyon 617 bin 730 kişi iken, 2024 yılı Nisan ayında 15 milyon 283 bin 78 kişi oldu.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2024 Nisan ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %1,0 arttı, inşaat sektöründe %12,9 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe %5,1 arttı.
Ücretli çalışan sayısı aylık %0,2 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2024 Nisan ayında bir önceki aya göre %0,2 arttı.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2024 Nisan ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe %0,2 azaldı, inşaat sektöründe %1,0 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe %0,2 arttı.

BAYRAM TEDBİRLERİ


 

 Hizmet Üretim Endeksi, Nisan 2024


Hizmet üretim endeksi yıllık %2,3 arttı

Hizmet üretim endeksi (2021=100) 2024 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri %2,7 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri %10,4 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri %1,0 arttı, gayrimenkul hizmetleri %1,3 azaldı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler %6,8 azaldı, idari ve destek hizmetleri ise %3,8 arttı.
Hizmet üretim endeksi aylık %2,2 azaldı

Hizmet üretim endeksi (2021=100) 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %2,2 azaldı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri %2,1 azaldı, konaklama ve yiyecek hizmetleri %3,2 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri %5,7 azaldı, gayrimenkul hizmetleri %9,6 azaldı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler %5,5 azaldı, idari ve destek hizmetleri ise %1,7 azaldı.

ORMANLARIMIZI KORUYALIM


 

17 Haziran 2024 Pazartesi


 Bakü'de Niğde Üniversitesi İş Birliğinde Ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı Düzenlendi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi iş birliğinde, Bakü Avrasya Üniversitesinde Niğde TEKNOPARK A.Ş. organizasyonunda Ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı düzenlendi.

Niğde Üniversitesi ile Bakü Avrasya Üniversitesi ve Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi arasındaki bilim, Ar-Ge ve teknoloji alanına ilişkin iş birliği protokolü çerçevesinde tertip edilen organizasyonda katılımcıların projeleri değerlendirildi. Bu kapsamda toplam 63 projenin kabul edildiği pazarda, Türkiye’den sekiz ayrı üniversiteden 34, Kazakistan’dan iki ayrı üniversiteden 17, Azerbaycan’dan ise yine iki yükseköğretim kurumundan 12 proje yarıştı. 

Dereceye Giren Katılımcılara Ödülleri Takdim Edildi
Bakü Avrasya Üniversitesi Niğde TEKNOPARK A.Ş. İrtibat Ofisi’nde posterlerle sergilenen projeler, paydaş üniversitelerden akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Bu kapsamda Türkiye’den Aslı Bozdağ “Hydrooxplorer”, Kazakistan’dan Nazken Nabiyeva “Student Radio” ve Azerbaycan’dan Nermin Mammedova ise “E-Çare” başlıklı projeleriyle ödül almaya hak kazandılar. Jüri Özel Ödüllerini ise Türkiye’den Emine Çakmak “Lifeline”, Kazakistan’dan Karlygash Ashirkanova “Turkic World Metaverse”, Azerbaycan’dan ise Elshan İsayev “Milli Guide” isimli projeleriyle aldılar.

Bakü’de düzenlenen Gala Gecesi’ndeki ödül töreniyle dereceye giren katılımcılar ödüllerine kavuştular. Törende Aslı Bozdağ’a ödülünü ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu takdim etti. Nazken Nabiyeva ödülünü Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Zakir Jumakov’un elinden alırken, Nermin Mammedova’ya ise ödülü Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nigar Hüseynli tarafından takdim edildi. Jüri özel ödülü almaya hak kazanan Emine Çakmak, Elshan İsayev ve Karlygash Ashirkanova’ya ise ödüllerini Niğde  Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Başaran Öztürk verdi.


 Buğday alım fiyatı 15 bin TL olmalı

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, maliyetinin altında açıklanan hububat alım fiyatları nedeniyle mağdur olan çiftçilerin sesini iktidar duymasını istedi.

Çiftçilerin açıklanan alım fiyatlarına tepki gösterdiğini, bu durumun ilerleyen süreçte buğday üreticilerini üretimden uzaklaştıracağını ve buğday ithalatını hızlandıracağını belirtti.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububat üreticisi çok zor durumda. Sürekli çağrımızı yeniliyoruz: Buğdayda taban alım ücreti en az tonu 15 bin lira olmalı. Aksi takdirde Türkiye daha çok ithalat yapacak. Yabancı çiftçiye destek vereceğimize, kendi çiftçimizi destekleyelim.” dedi.

ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞÜYOR, BORÇLARI ARTIYOR

Çiftçi Kayı Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 300 binlere kadar düştüğünü belirten Gürer, “Çiftçilerimizin hemen hemen hepsi borçlu ve tarlaları ipotekli. Şu anda çiftçilerin 700 milyar liraya aşkın bankalara ve şahıslara borcu var. Bu işin sürdürülebilirliği, ciddi anlamda destekleri çiftçiye vermekten geçer. Bir yılda çiftçi 3 milyar litre mazot tüketiyor. Bunun için çiftçiye verilen destek 16 milyar TL, oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçiden alınan 45 milyar TL. Tarımda ÖTV ve KDV mutlaka kaldırılmalı. Alım fiyatı çiftçinin maliyetinin üzerinde bir fiyat olmalı. Çiftçinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıracak politikalara dönülmeli. Planlı ve öngörülebilir tarım, Türkiye tarımı için şiddetle ihtiyaçtır.” şeklinde konuştu.