14 Haziran 2024 Cuma


  Niğde Valiliği Yapay Zekâ ile Tarımı Bütünleştiriyor

    Çamardı ilçesine 4 adet meyve zararlısı dijital takip izleme ve uyarı sistemi kurulacak.

Niğde Valiliği Proje Ofisi tarafından hazırlanan KOP ile Niğde'de Bitki Sağlığında Yenilikçi Dönem” projesi, TEYAP Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı. 

Yapılacak olan proje ile birlikte yapay zekâ sayesinde bilinçsiz zirai ilaçlama sebebiyle oluşan yüksek oranlı zirai ilaç kalıntıları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin sürdürülebilir bir hale getirilememesi gibi olumsuzlukların ortan kaldırılması hedefleniyor. 

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Cahit ÇELİK; “Çağımızın en önemli teknolojilerinden birisi olarak nitelendirdiğimiz yapay zekanın kamu yararına kullanılmasıyla birlikte birçok konuda insanlığa kolaylık sağlayacağı düşüncesindeyim” dedi.  

Her proje bir ihtiyaçtan doğar prensibinden hareketle, ilimizin bu sorununun çözülmesi amacıyla öncü nitelikteki “KOP ile Niğde'de Bitki Sağlığında Yenilikçi Dönem” projesi hazırlanmış; Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulmuş ve 2024 yılı TEYAP programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanmıştır. 

Proje ile, Merkez İlçede 6, Altunhisar'da 1, Bor'da 4, Çamardı'da 4, Çiftlik'te 1, Ulukışla'da 4 adet olmak üzere toplam 20 adet meyve zararlısı dijital takip izleme ve uyarı sistemi kurulacaktır. Dijital kameralarla alınan bilgi yapay zeka teknolojisi ile işlenerek cep telefonları üzerinden sms ile çiftçilerimiz bilgilendirilecek, zararlıların meyve bahçelerine zarar vermeden en doğru zamanda bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Bu sayede gereğinden fazla zirai ilaç kullanımı azaltılarak hem üreticilerimizin zirai ilaçlama maliyetleri düşürülecek hem de ihracat için en büyük engel ortadan kaldırılarak ürünlerinden daha yüksek kar elde etmelerinin önü açılacaktır. 

Bu öncü ve modern projenin hazırlanması sürecinde emeği geçen personelimize; ilimizin kalkınmasıyla ilgili her hususta varlığını ve desteğini her zaman hissettiğimiz Konya Ovası Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Murat AKKOYUNLU beyefendinin şahsında tüm KOP BKİB çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder