31 Ağustos 2024 Cumartesi


 AV SEZONU BAŞLADI

Ülkemizde 2024-2025 Av sezonu 10 Ağustos 2024 tarihinde Ege Bölgesinde (Manisa, İzmir, Aydın, Uşak, Muğla, Balıkesir, Çanakkale illerinde) ve Marmara Bölgesinde (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bilecik, Yalova, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinde) başlayacaktır. 

      24 Ağustos 2024 tarihinde Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Karedeniz ve Batı Karadeniz Bölgelerinde, 31 Ağustos 2024 tarihinde   ise Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde av sezonu başlayacaktır.

    Merkez Av Komisyonu, Av Döneminde geçerli olmak üzere ülkemizde kara avcılığıyla ilgili aşağıda yer alan avlanma usul ve esaslarını belirlemiştir. Alınan karar 14 Temmuz 2024 tarihli ve 32602 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanmıştır.

Merkez Av Komisyonu;

Avın açılış ve kapanış tarihlerini,

Avına izin verilen av hayvanları ile avcı başına avlanabilecek bir günlük av hayvanı limitlerini,

Avlanma günlerini,

 Avlanmanın yasak olduğu avlaklar ile sahaları,

Av dönüşünde avcıların taşıyacakları av hayvanı miktarını,

Devlet ve genel avlaklarda avlanmayla ilgili hususları,

Avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özelliklerini,

Mücadele amaçlı avlanma usulünü, belirlemiştir.

       Buna göre avlanma; 10 Ağustos 2024 tarihinde Ege ve Marmara Bölgelerinde, 24 Ağustos 2024 tarihinde Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Karedeniz ve Batı Karadeniz Bölgelerinde,              31 Ağustos 2024 tarihinde ise Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.

Alınan karar uyarınca Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmî tatillerde (idari tatiller de dahil) av yapılabilecektir. Yaban domuzu ve 1. Grup kuşlar ile 3. Grup kuşların avı ilave olarak Salı günüde yapılabilecektir.

    Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini Bakanlığımız Bölge Müdürlüğü (Doğa Koruma ve Milli Parklar) İl Şube Müdürlüklerinin döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları gerekmektedir. 

       Avcılar, Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden (AVBİS), Avcı Avlakta Mobil Uygulamasından (AVA) ve 0850 888 06 06 numaralı çağrı merkezinden gerekli izni aldıktan sonra, genel ve devlet avlaklarda avlanabilecektir.

         Avcılar; Merkez Av Komisyonun Resmî Gazete 'de yayımlanan 23 sayılı Kararındaki yer alan diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur. 


         Kamuoyuna saygıyla duyurulur.      

ANIZ YAKMA / DOĞAYI KORU


 


   İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI EKİPLERİNE BAŞARI BELGESİ

Altunhisar İlçe Jandarma Komutanı ve ekibine başarı belgesi 

Altunhisar ilçe Kaymakamı Abdussamed Yiğit , ilçe Jandarma Komutanı ve ekibine özverili çalışmalarından dolayı başarı belgesi verdi.

Altunhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince Aranan Şahısların Yakalanmasına Yönelik Çalışmalar kapsamında; 1 Ocak 2024 tarihinden bugüne; Sekiz ay da,

TCK 188 - Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçundan kesinleşmiş hapis cezası veya ifadeye yönelik arama kaydı olan 4 şahıs,

TCK 191 - Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak ya da Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak suçundan kesinleşmiş hapis cezası veya ifadeye yönelik arama kaydı olan 10 şahıs olmak üzere toplam 14 şahsın yakalanmasında gösterdikleri başarılı ve özverili çalışmalar nedeniyle;

Altunhisar İlçe Jandarma Komutanı J. Ütğm. Osman KARAKULLUKÇU, J.Asb.Kd.Üçvş. Murat TAŞ, J.Asb.Kd.Çvş. Barış YÜZGEÇ ve J.Asb.Çvş. Ahmethan ÇOBAN; Kaymakam Abdussamed YİĞİT tarafından başarı belgesi ile ödüllendirildi. 

Kaymakam Abdussamed YİĞİT  , İlçe Jandarma Komutanı ve ekibine başarı dileklerinde bulundu. “Uyuşturucuyla Mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.” Dedi.


Hayırsever Vatandaş, Niğde Belediyesi’ne Mobil Aşevi Bağışladı

 Hayırsever Nazmiye Erginer tarafından Niğde Belediyesi’ne bağışlanan ‘mobil aşevi’ düzenlenen törenle hizmete girdi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, törende yaptığı konuşmada, mobil aşevi bağışında bulunan hayırsever Nazmiye Erginer’e, örnek davranışından dolayı teşekkür etti.

Hayırsever Erginer’in, Niğde Belediyesi’ne ait aşevini gördükten sonra, mobil aşevi bağışı yapmaya karar verdiğini aktaran Başkan Özdemir, “Nazmiye teyzemize teşekkür ediyorum. Ailesine, çocuklarına teşekkür ediyorum. Allah razı olsun onlardan. Aynı zamanda da çok güzel bir örnek oldular. Bağış yapmak için çok zengin olmaya gerek olmadığını gösterdiler” dedi.

Niğde Belediyesi Aşevinde günde ortalama 200 aileye yemek çıkarıldığını belirten Başkan Özdemir, “İhtiyaç sahibi ailelerin evlerine her gün yemek götürüyorduk. Şimdi mobil aşevi aracımızla götüreceğiz inşallah” diye konuştu.

VALİ ÇELİK’TEN HAYIRSEVER ERGİNER’E TEŞEKKÜR

Niğde Valisi Cahit Çelik ise törende yaptığı konuşmada devlet olarak hem Sosyal Yardımlaşma Vakıfları hem de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine gerekli yardımların ulaştırıldığını, bazı sivil toplum kuruluşlarının da yetim, dul ve kimsesiz insanlara yardımlar yaptığını ifade ederek, hayırsever Nazmiye Erginer’e teşekkür etti.

Niğde Belediyesi’ne mobil aşevi bağışında bulunan Nazmiye Erginer’de yıllarca eşiyle birlikte çalıştıklarını, çok varlıklı bir aile olmamalarına rağmen, bir mobil aşevi bağışlayacak birikime sahip olduklarını vurguladı.

BELEDİYENİN YARDIMLARINDAN ETKİLENDİ, BAĞIŞ YAPMAYA KARAR VERDİ

Niğde Belediyesi’nin yaptığı yardımlardan etkilendiğini ve belediyeye ait aşevi hizmetini gördükten sonra böyle bir bağışta bulunmaya karar verdiğini ifade eden Erginer, mobil aşevinin hayırlı olmasını diledi.

Düzenlenen törenin ardından içerisinde mini buzdolabı, ocak, ısıtma üniteleri, su tankları ve diğer ekipmanların da yer aldığı mobil aşevi hizmete girdi.

Günde ortalama 200 aileye yemek ikramı yapılabilecek olan mobil aşevinde, törenin ardından katılımcılara çorba ikramı yapıldı.

 İşgücü Girdi Endeksleri, II. Çeyrek: Nisan-Haziran, 2024  / 2

işgücü maliyeti endeksi yıllık %112,2 arttıSanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %112,2 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %118,3, inşaat sektöründe %116,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %109,0 arttı.

Saatlik kazanç endeksi yıllık %114,7 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %114,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %121,6, inşaat sektöründe %116,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %111,4 arttı.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yıllık %99,6 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %99,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %102,5, inşaat sektöründe %115,6, ticaret-hizmet sektörlerinde %96,8 arttı.
Saatlik işgücü maliyeti endeksi çeyreklik %13,8 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %13,8 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %15,6, inşaat sektöründe %10,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,1 arttı.

Saatlik kazanç endeksi çeyreklik %14,5 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %14,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %16,7, inşaat sektöründe %9,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,7 arttı.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi çeyreklik %10,1 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %10,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %10,0, inşaat sektöründe %10,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %10,3 arttı.

HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR !


 

 İşgücü Girdi Endeksleri, II. Çeyrek: Nisan-Haziran, 2024

30 Ağustos 2024 Cuma


 NİTSO ''NİĞDE KELLE SÖĞÜŞ'' COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİNİ ALDI

       Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) tarafından coğrafi işaretler konusunda başlatılan çalışmalar kapsamında Niğde yöresine ait çok eski zamanlardan gelen damak tadının vazgeçilmezlerinden  "Niğde Kelle Söğüş'' ün Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Niğde TSO adına tescil edildiği bildirildi.

 Niğde TSO'dan yapılan açıklamada, Niğde'nin yöresel ürünlerinin coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması ve ekonomik katma değerinin artırılması amacıyla başlatılan coğrafi işaret çalışmalarında hızla yol alındığı ifade edildi.

       Açıklamada, konuyla ilgili Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu'nun şu ifadelerine de yer verildi.

"Coğrafi işaret çalışmalarımız uzun soluklu bir çabanın ürünüdür. Ürünlerimizi tescil ettirdikten sonra üretimin yaygınlaştırılması ve ekonomimize en verimli biçimde entegre edilmesi hususu önem kazanıyor. Biz de konunun bütün taraflarıyla bir araya gelerek çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırıyoruz.

       Böyle ürünleri güvenilir olarak piyasaya lanse etmenin ancak böyle tescille olabildiğini ifade ederek, "Geleneksel metotlarla elde edilen bu ürünler kalite standartlarını yakalayan 'Coğrafi İşaret' ile mümkün olabiliyor. Bu sayede bu ürünler markalaşacak ve rakiplerinden ayrılacak. Dolayısıyla Niğde'nin bu ürünleri markalaştırmasıyla kent bir marka şehir olacak.

       Bu ürünleri ne kadar arttırırsak kent için ekonomik anlamda fayda tescil etmiş olacağız. Tescil ettirmiş olduğumuz ürünlerimizle aynı zamanda ilimizin gastronomi turizmine de katkıda bulunuyoruz.

     Katırcıoğlu; Oda olarak Niğde Tahinlisi, Niğde Kalsiti, Niğde Tavası ve Niğde Kelle Söğüş'ün coğrafi işaretlerini tescil ettirmiş bulunmaktayız.

Niğde Kelle Söğüş coğrafi işaret tescilinin tüm üreticilere ve Niğde halkına hayırlı olmasını dilerim" diyerek sözlerini tamamladı.



 30Ağustos Zafer Bayramı  Niğde'de Coşkuyla Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. Yıl Dönümü Niğde'de Coşkuyla kutlandı.

Niğde Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan kutlama programına Niğde Valisi Cahit ÇELİK, Niğde Milletvekili Cumali İNCE, Niğde Milletvekili Ömer Fethi GÜRER, Niğde Belediye Başkanı Emrah ÖZDEMİR, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR, protokol mensupları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam eden programda günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Niğde Valisi Cahit ÇELİK ve Niğde Belediye Başkanı Emrah ÖZDEMİR halkın bayramını kutladı. Kutlama programının ardından Niğde Valisi Cahit ÇELİK Valilik Makamında tebrikleri kabul etti. Ardından protokol mensupları Niğde Öğretmenevinde Niğde Valisi Cahit ÇELİK tarafından verilen resepsiyona katıldı.

ÇAMARDI EKSPRES / YEREL BASINA DESTEK VER


 

 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2024

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %27,41 arttı, aylık %1,70 arttı

YD-ÜFE 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,70 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,17 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %55,80 artış gösterdi
YD-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %27,30 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %33,82 artış, imalatta %27,30 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %24,39 artış, dayanıklı tüketim mallarında %33,40 artış, dayanıksız tüketim mallarında %31,59 artış, enerjide %13,32 artış, sermaye mallarında %30,88 artış olarak gerçekleşti.
.YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %1,73 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %0,21 artış, imalatta %1,73 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %1,33 artış, dayanıklı tüketim mallarında %2,07 artış, dayanıksız tüketim mallarında %1,49 artış, enerjide %2,87 artış, sermaye mallarında %2,08 artış olarak gerçekleşti.


  Vali Çelik Tyana Antik Kazı Alanını Ziyaret Etti

Vali Çelik Tyna Antik kazı alanında incelemelerde bulundu

   Niğde Valisi Cahit Çelik , Bor İlçesine bağlı Kemerhisar Beldesinde ki Tyana Antik Kent kazı alanında yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazı başkanlarından bilgi aldı. Kazı çalışmalarına katıldı.

   Vali Cahit ÇELİK, Tyna Antik Kenti Kazı Alanı Başkanı Prof.Dr.Osman DOĞANAY ve Bekçitepe Höyüğü Kazı Alanı Başkanı Doç.Dr.Abdullah HACAR başkanlığında yürütülen kazı alanlarında incelemelerde bulundu.

Bor Kaymakam Vekili  Abdussamed YİĞİT, Kemerhisar Belediye Başkanı Ramazan OYA ve Bahçeli  Belediye Başkanı Ertuğrul ÇELENKOĞLU'nun eşlik ettiği incelemelerde Vali Cahit ÇELİK " Bölge Antik dönemde ve Roma döneminde önemli bir yerleşim birimi ve  Tabal Krallığının da başkenti. Genç Hitit döneminde kurulan Tabal-Tyana Krallığı ile Kayseri, Konya, Nevşehir, Niğde gibi 24 merkeze başkentlik yapmıştır. 24 kent krallığının merkezi olan Tyana tarihin ilk konfederasyon merkezi olarak göze çarpar. İlimizin tarihi eser envanterine büyük katkısı olan Tyna Antik Kenti kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkınca , turizm potansiyelini de olumlu manada etkileyecektir. " dedi.


 Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi

      Vali Cahit ÇELİK tarafından, 2024 Yılı Temmuz ayı Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Cahit ÇELİK Başkanlığında İl Emniyet Müdürü Adnan ÖZDEMİR ve İl Jandarma Komutanı J. Albay  Gürol OKYAR'ın katılımlarıyla, Asayiş, Huzur Operasyonları, Trafik Güvenliği, Uyuşturucu ile Mücadele, Organize Suçlar, Siber Suçlar Kaçakçılık konularını içeren,2024 Yılı Temmuz ayına ait verilere dayalı kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik; Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

 Bilgilendirme Toplantısında konuşan Vali Cahit ÇELİK;

        "Çalışma Arkadaşlarımızla Birlikte Niğde'mizde Huzur Ve Asayişin Sağlanması İçin 7/24 Görev Yapan Güvenlik Güçlerimizin 2024 Yılının Temmuz Ayı Verilerini Paylaşmak Üzere Bir Aradayız.

        Şehrimizde 1.280 Emniyet ve 831 Jandarma Mensubu Olmak Üzere Toplam 2 Bin 111 Personelimiz İle Görev Yapıyoruz.

        Niğde'mizin Huzuru Türkiye'mizin Huzuru İçin Mesai Mefhumu Gözetmeden Gece Gündüz Demeden Canla Başla Çalışıyor, Çalışmaya da devam edeceğiz.

        Şimdi 2024 Yılı Temmuz ayı içerisinde İlimizde Meydana Gelen Başta Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlar, Narkotik, Göçmen Kaçakçılığı, Siber Suçlar, Asayiş Suçları ve Trafik Kontrollerine Yönelik Çalışmaları Sizlerle Paylaşacağım.” Diye ifade etti.

TERÖRLE MÜCADELE

2024 Yılı Temmuz ayı İçerisinde Terör Örgütlerine Yönelik Yapılan Çalışmalarda; İlimizde

3 Operasyon Düzenlenmiş, 

2 Şahıs Yakalanmış, 

2 Şahıs Tutuksuz Yargılanmak Üzere Serbest Bırakılmıştır. 

Terörden Aranması Olan 1 Aranan Şahıs Yakalanarak Cezaevine Teslim Edilmiştir. 

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE

2024 Yılı Temmuz ayı İçerisinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Kapsamında; İlimizde

34 Operasyon Düzenlenmiş, 

42 Şahıs Yakalanmış,

3 Şahıs Tutuklanmış, 

39 Şahıs Tutuksuz Yargılanmak Üzere Serbest Bırakılmıştır.

Bu Operasyonlarda;

2 Milyon 805 Bin Adet Gümrük Kaçağı Makaron, 

Bin 74 Paket Kaçak Sigara,

101 Adet Tarihi Eser

10 Adet Gümrük Kaçağı Cep Telefonu, 

35 Adet Ruhsatsız Tabanca/Av Tüfeği,

784 Adet Fişek ele geçirilmiştir.


30 Ağustos Zafer Bayramı

 Vali Cahit Çelik’in 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

30 Ağustos 1922; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Başkomutanlığında ordu millet kenetlenmesi ile istiklâl mücadelemiz olan Kurtuluş Savaşında, millî egemenlik yolunda kazandığımız şanlı zaferin tarihidir.

Vatan toprağının savunmasında ülkemizi bölmek isteyen devletlere karşı, tüm imkânsızlıklara rağmen, milletimizin azim ve kararlılığı sayesinde kazanılmış olan 30 Ağustos Zaferi ile Türk Milleti; Vatan, Millet ve Bayrak sevgisini tüm dünyaya ispatlamış ve bağımsız yaşamak isteyen birçok ulusa da örnek olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Paşa Komutasında 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesinde gösterilen eşsiz kahramanlıkla Yüce Milletimiz, vatanımızı ve milletimizi yok etmek isteyen devletlere karşı birlik ve beraberlik ruhuyla verdiği mücadeleyle büyük zaferi kazanmış, bu güzel vatanı bizlere emanet etmiştir.

Bugün bizler ’de, ecdadımızın emaneti olan Cumhuriyetimizi hakkıyla muhafaza ve müdafaa ederek, Anadolu'nun ebedî yurdumuz olarak kalması yolundaki mücadelemizi sürdürmekteyiz. Ülkemizin varlığına, birliğine ve dirliğine kasteden iç ve dış hiçbir güç bağımsızlığımızın üzerine gölge düşüremeyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Büyük zaferin 102. yıldönümünü kutluyor, Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılması ve yeni devletimizin kuruluşu sürecinde mücadele veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve şanlı Bayrağımızın ebediyete kadar dalgalanması için canlarını feda eden tüm Şehitlerimizi ve Gazilerimizi saygıyla anıyorum.

 

 Dış Ticaret İstatistikleri, Haziran 2024

Ülkemizde, Haziran ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %8,3, ithalat %4,4 azaldı.

Kırıkkale’de Haziran ayında ihracat % 47,5 azaldı, ithalat % 28,8 azaldı.

Aksaray’da Haziran ayında ihracat % 52,9 azaldı, ithalat % 41,6 azaldı.

Niğde’de Haziran ayında ihracat % 60,1 arttı, ithalat % 51,8 azaldı.

Nevşehir’de Haziran ayında  ihracat % 193,3 arttı, ithalat % 36,3 arttı.

Kırşehir’de Haziran ayında  ihracat % 3,8 arttı, ithalat % 2,3 azaldı.


30 AĞUSTOS ZAFER BAYTAMIMIZ KUTLU OLSUN






 


 Bor OSB İçerisinde İŞKUR Hizmet Noktası Açılacak

    Niğde Valisi , Bor Belediye Başkanı, Iskur İl Müdürünün katılımlarıyla imzalanan protokol ile Bor organize sanayi bölgesi içerisinde Iskur hizmet noktası açılacak

     İŞKUR hizmetlerinden yararlanmak amacıyla Niğde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Niğde Bor Karma Ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde Görevlendirilen Niğde Bor Karma Ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi personeline  belirtilen görevleri yerine getirebilmeleri için e-İŞKUR yazılım programını kullanmak amacıyla eğitmek, yetkilendirmek, teknik destek ve danışmanlık hizmeti verilecek.

     Niğde Bor Karma Ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hizmet alanındaki işsiz vatandaşlara iş arama becerileri, iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunmak, amacı ile Iskur hizmet noktası açılacak. 

İŞKUR hizmetlerinden yararlanmak amacıyla Bor organize sanayi bölgesi içerisinde açılacak olan hizmet noktası protokol imza törenine Niğde Valisi Cahit Çelik (Yönetim Kurulu Başkanı )  , Niğde Çalışma ve İş Kurumu  İl Müdürü Ali Bingül , Yönetim Kurulu Başkan Vekili  ve Bor ilçesi Belediye Başkanı Serkan Baran  ,Bor ilçe Kaymakamı , İl Özel İdaresi Müdürü katıldı. 



 YETİM Elİ DERNEĞİ KAYNAŞMA YEMEĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

       Yetim Eli Derneği kaynaşma yemeğinde öğrenci ve aileler bir araya geldi

    Yetim Eli Derneği kaynaşma yemeğinde ihtiyaç sahibi öğrenci ve ailelere maddi destek yardımı ve hediyeler takdim edildi

     Niğde Valisi Cahit  Çelik , Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Adalet Komisyonu Başkanı , Rektör Hasan Uslu ve eşi Birleşmiş Milletler Ankara Ofisi sorusu Yine Birleşmiş milletler iç Anadolu sorumlusunun katılımları ile gerçekleşen yemekte destek verilen aile ve öğrencilerle bir araya gelindi.

           Yetim Eli Derneği, 2022 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'in desteği ile yürütülen üç yıllık bir proje kapsamında faaliyet göstermektedir. Bu proje kapsamında, iki personel hâlihazırda çalışmalarını sürdürmektedir.

Vali Cahit Çelik  “Yetim Eli Derneği, babası ya da annesi vefat etmiş ihtiyaç sahibi ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu kapsamda, her aileden en az bir çocuğun üniversite okuyup meslek sahibi olmasını desteklemekte ve başarılı sonuçlar elde etmektedir. 

    Dernek, öğrencilere burs vermekte olup, her yıl 50 ile 100 arasında öğrenciyi mezun etmekte ve yerine yeni öğrenciler kabul etmektedir. Ayrıca, 8. ve 12. sınıf öğrencilerini dershaneye kaydettirerek yılda ortalama 40-60 öğrenciye dershane desteği sağlamaktadır.” dedi.

29 Ağustos 2024 Perşembe

 Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2024


Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %61,77 arttı, aylık %4,00 arttı

H-ÜFE 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %4,00 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %43,48 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,77 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %79,05 artış gösterdi.
H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yıllık %56,51 arttı

Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %56,51 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %66,34 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %65,46 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %59,35 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %77,10 artış, idari ve destek hizmetlerde %59,37 artış gerçekleşti.
H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde aylık %2,46 arttı

Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %2,46 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %6,33 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %0,97 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %2,28 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %9,78 artış, idari ve destek hizmetlerde %3,85 artış gerçekleşti.

ANIZ YAKMA / PİKNİK ATEŞİNİ SÖNDÜR


 


 ÇİFTLİK İLÇESİNE ÇİLEK TADINDA PROJE

        Çiftlik ilçesinde alternatif ürün çilek projesi

Çiftlik ilçesinde alternatif ürün çilek projesi hayata geçiriliyor.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ve Çiftlik İlçesi teknik personelleri tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı kaynakları kullanılarak hazırlanan Çiftlik İlçesine Çilek Projesi hayata geçiyor.

Niğde Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2016 yılından bu yana farklı bölgelerde kurulan çilek alanlarına Çiftlik İlçesi Mahmutlu Köyünde 2 üretici için 5 dekarlık çilek bahçesi kurulumu ile devam edildi.

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım BAŞ yaptığı açıklamada; “Çilek Niğde'nin gözde ürünü olacak diye çıktığımız bu yolda Çiftlik İlçesinde de bir yenilik ve alternatif tarım olarak çilek bahçesi tesis ettik. İlimizin her bölgesinde alternatif tarım ürünleri üretmeye ve çiftçimize katma değeri yüksek ürünleri yetiştirmesi için destek olmaya devam edeceğiz ” dedi.

27 Ağustos 2024 Salı

Depreme Karşı Önlemler Alındı mı


 Gürer: “Deprem ciddi bir konudur ve ciddiyetle yaklaşılmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, olası İstanbul depremine yönelik çalışmalar ve düşünülmesi gereken konularla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, verdiği yanıtta bu soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması gerektiğini belirtti ve soruların bu bakanlıklara yöneltilmesini bildirdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 11 ilde ağır zarar ve binlerce can kaybına neden olan depremde bölgeyi gördüğü eksikler ve olası sorunlar hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soru önergesi verdiğini belirtti. Gürer, aldığı yanıtta Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın, soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığına yönlendirilmesi gerektiğini belirttiğini, ancak Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nün Ankara’ya taşınmasının hangi bakanlığın görevi olduğunu yanıtlamadığını ifade etti.

Gürer, "Anayasada Cumhurbaşkanına milletvekili soru soramaz hükmü korunduğu için, tek yetkili ve yürütme başı olan Cumhurbaşkanına soru sorulamadığı, ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısına soru sorulabildiği, onun da soruları genelde yanıtsız bıraktığını" belirtti. "Deprem ciddi bir konudur ve ciddiyetle yaklaşılmalıdır" diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şöyle dedi; “Ülkemizde deprem riski varlığı bilinmektedir. Bilim insanları yüksek riskli bölgeleri sürekli gündeme getirmektedir. Bu bağlamda İstanbul İli yüksek riskli bölgedir. Gerçekleşmemesini temenni ettiğimiz depremin gerçekleşmesi halinde önemli sorunlar ortaya çıkabileceği de ifade edilmektedir. Yapılar sağlam olsa dahi başta ulaşım, haberleşme ve personel olarak çalışanların yaşayacağı olası sorunlar dikkate alınarak en azından kamu kurum ve kuruluşları için önlemler alınmasının ihtiyaç olacağı anlaşılmaktadır.

1- Bu bağlamda bir öngörü ve önlem çalışması var mıdır?

2- İstanbul’a taşman Merkez Bankası ile başta Kamu Bankalarının genel müdürlüğü gibi kuruluşların deprem riski düşük olan Ankara’ya geri taşınması düşünülmekte midir?

3- Hali hazırda İstanbul’da merkezi bulunan kamu kurum ve kuruluş sayısı kaçtır?

4- İstanbul’daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, okul, üniversite, müze, otel, konuk evi, öğretmen evi gibi sosyal tesislerin deprem riskine karşı incelemesi yapılmış mıdır?

5- Kaç kamu kurum kuruluş ve diğer devletin denetim kontrol ve kullanımında olan yerlerle ilgili deprem riskine karşın inceleme yapılmıştır?

6- Belediye hizmet binaları, cezaevleri, yurtlar bu bağlamda risksiz yapılar mıdır?

7- İstanbul’daki yol, köprü, viyadük, üst ve alt geçitler tamamının deprem riski için incelemesi yapılmış mıdır? Sorun saptanmış mıdır?

8- 6 Şubat depremlerini yaşayan ve ağır hasar gören yerlerde toplanma konaklama ve ihtiyaç giderme ile yol kullanımında çok ciddi sorunlar yaşanmıştır. Bu bağlamda gerekli dersler alınarak İstanbul için olası bir depreme karşı bir çalışma var mıdır?

Örneğin, okul binalarında yer alan tuvaletlerin, bahçe bulunan yerlerde bahçe duvarlarının düzenlenmesi ve deprem anında kullanılabilecek alet, edevat ve malzemelerin yer alacağı küçük malzeme depolarının oluşturulması gibi acil ihtiyaçlar için bir planlama ve çalışma yapılmakta mıdır? Bu bağlamda, hizmetli, muhtar ve okul yöneticisine ayrı ayrı anahtar tesliminin sağlanması gibi basit ancak deprem sonrası çok önem arz eden ayrıntılar için ne tür önlemler alınmaktadır?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 27.12.2023 tarihli yazılı önergesine aylar sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yanıt vermedi. “Soruları Bakanlara sorun ”dedi.

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, “Anayasanın 98 inci maddesi uyarınca Başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır.

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır.

Bu itibarla, Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi GÜRER tarafından verilen 7/7528 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir. Bilgilerini ve gereğini arz ederim.” dedi.

Gürer, "Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların görev alanına deprem konusunun girmediği bu yanıttan anlaşılabilir. Yetkinin Bakanlarda olduğu belirtiliyor. Mevcut sistemde ise kanun yürütme yetkisi tek başına Cumhurbaşkanına bırakılıyor. Kanun teklifini TBMM’ye sunamayan, Meclis'te yer almayan, istifası dahi af ile olabilen ve tek yetkili Cumhurbaşkanı dışında hareket edemeyen Bakanlardan depremle ilgili yanıt almak istemek, bu bağlamda bile işleyişin ne kadar sorunlu olduğunu gösteriyor." dedi.


  JASAT Ekipleri Hırsızlık Olayını Aydınlattı

 Niğde il Jandarma Komutanlığı ekipleri ziynet eşyası çalan bir şüpheliyi yakaladı

21.08.2024 tarihinde Niğde İli Ulukışla İlçesi Kılan Köyünde mağdur şahsın evinde bulunan çelik kasanın içerisinde yaklaşık 125 Gr altın (400.000 TL) ziynet eşyasının kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındığı bildirilmişti.

Meydana gelen olayla ilgili Niğde İl J.K.1ığı unsurları ve JASAT ekiplerince yapılan araştırma ve soruşturma neticesinde (1) şüpheli şahıs yakalanarak Cumhuriyet Savcısına bilgi verilerek alınan talimat sonucu çalınan ziynet eşyası mağdur şahsa teslim edilerek adli işlemlere başlanıldı. 

26 Ağustos 2024 Pazartesi

26 AĞUSTOS 1922 BÜYÜK TAARRUZ


 

 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2024


Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %41,07 arttı, aylık %1,74 azaldı

Tarım-ÜFE'de (2020=100), 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,74 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,79 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,07 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %59,61 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %1,64 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %5,55 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde %0,72 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %8,78 azalış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde %6,57 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,12 azalış gerçekleşti.

MALAZGİRT ZAFERİ KUTLU OLSUN


 


 TÜRKSAT 6A'NIN YÖRÜNGE YOLCULUĞU SÜRÜYOR

 

TÜRKSAT 6A NIN UZAY TESTLERİ BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR

 

TÜRKSAT 6A, EKİM AYINDA 42 DERECE DOĞU YÖRÜNGESİNE GİDECEK

 

TÜRKSAT 6A UYDUSU DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI OLACAK

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A nın 50 derece Doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini bildirerek, Türksat 6A uydumuz geçici yörüngesinde birçok teste tabi tutuluyor. Uydumuzun 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 15 yıl görev yapacağı 42 derece Doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz. dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A nın uzay yolculuğunun başarıyla devam ettiğini bildirdi. Uydunun 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz da ulaştığını ve uydunun antenlerinin burada ilk kez açıldığını anımsatan Uraloğlu, tüm testlerin tamamlanmasının ardından uydunun asıl yörüngesine gönderileceğini açıkladı. Uydunun yörünge manevralarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35 bin 786 kilometrede sabitlendiğini ve testlerin bu uzaklıkta sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, şu anda uydunun bütün fonksiyonlarının normal olduğunun ve sürecin planlandığı şekilde ilerlediğinin altını çizdi.

Malazgirt Zaferi’nin 953. Yıldönümü


 

Vali Cahit ÇELİK’in Malazgirt Zaferi’nin 953. Yıldönümü Kutlama Mesajı

 

Sultan Alparslan ve kahraman Türk askerinin Malazgirt’te Bizans ordusunu hezimete uğratarak Anadolu’nun kapılarının milletimize açılmasına vesile olan Malazgirt Zaferi’nin 953’inci yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz.

Malazgirt Zaferi, sadece Türklerin tarihinde dönüm noktası değil hem İslâm tarihinde hem de insanlık tarihinde tarihin akışının ve yönünün belirlendiği büyük bir dönüşümün milâdıdır.

Anadolu’nun ebediyete kadar Türk Yurdu olarak kalmasını sağlayacak olan 26 Ağustos 1071 tarihindeki Malazgirt Zaferi, İslam dünyasında sevinçle karşılanmış ve bu zafer ile birlikte atalarımızın asırlar süren var olma mücadelesi 4 kıtaya yayılarak büyük bir imparatorluk halini almıştır.

Bu zaferle, tarihin her döneminde büyük medeniyetlere beşik olan Anadolu, bir Türk yurdu olarak adalet, barış ve hoşgörü medeniyetine kapılarını açmış, Sultan Alparslan ve askerlerinin hepimize miras bıraktığı Malazgirt ruhu bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi kardeşçe, sımsıkı birbirine bağlamıştır.

Geçmişimizdeki birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun ebediyen devam etmesi dileklerimle, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıldönümünü en içten duygularımla kutluyor, bu kutlu zafere önderlik eden Büyük Komutan Sultan Alparslan ve şanlı ordusunu ve Anadolu’yu bizlere ebedî bir vatan kılan tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyorum.

 

 

25 Ağustos 2024 Pazar

ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ


 ÇAMARDI EKSPRES GAZETESİ  /  HER EVE / HER İŞ YERİNE

BİR YEREL GAZETE ALIN

 Badmintonda Bir İlke İmza Attılar

Badminton Turnuvasında Çift Kızlarda Sevde Gök ve Eylül Azra Ak 3. Oldu

Badminton Turnuvasında Bronz Madalya Kazanan Sporcular Vali Çelik ‘ i ziyaret etti.

Bulgaristan da düzenlenen “FZ Forza Hebar U17 Open” Badminton Turnuvasında Ülkemizi ve Niğde’ yi temsil eden sporcular bronz madalya ile döndüler.

Vali Cahit ÇELİK, Bulgaristan / Pazarcık'ta düzenlenen  Badminton FZ FORZA HEBAR U 17 OPEN turnuvasında Niğde ilini temsilen katılan milli sporcular  Sevde GÖK ve Eylül Azra AK'ı kabul etti.

Çift bayanlar kategorisinde 3. olarak bronz madalya kazanan sporcuları,  Antrenör Yusuf Meşe  ve teknik heyeti başarılarından dolayı tebrik eden Vali ÇELİK,  Niğde de sporun her branşında başarıların artarak devam etmesi yönünde desteklerinin  devam edeceğini ifade etti.

 

24 Ağustos 2024 Cumartesi

 Ciro Endeksleri, Haziran 2024


Toplam ciro yıllık %58,0 arttı

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Haziran ayında yıllık %58,0 arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Haziran ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %41,0 arttı, inşaat ciro endeksi %103,5 arttı, ticaret ciro endeksi %58,5 arttı, hizmet ciro endeksi %76,1 arttı.
Toplam ciro aylık %1,8 arttı

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Haziran ayında aylık %1,8 arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Haziran ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi %0,5 azaldı, inşaat ciro endeksi %12,0 arttı, ticaret ciro endeksi %1,3 arttı, hizmet ciro endeksi %3,3 arttı.