16 Ekim 2012 Salı


 EROZYON KONTROL ÇALIŞMALARINDA BÜYÜK MESAFE ALINDI


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, erozyon kontrol çalışmalarında 2011 yılında ulaşılan 65 bin hektarlık ülke tarihi rekorunun 2012 yılında 70 bin hektar ile kırılacağını bildirdi.
Prof. Dr. Eroğlu, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon hektar alanda erozyon kontrol çalışması yapıldığını, bunun yüzde 50’sinin 2003-2011 yılları arasında gerçekleştirildiğini belirtti. 2011 yılında 65 bin hektar alanda erozyon kontrol çalışması yapılarak, ülke tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, 2012 yılında 70 bin hektar ile bu rekorun da kırılacağını söyledi.
Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin neticesi olarak gerçekleşen mevsimlik ve yıllık yağış toplamlarında nispi değişkenlik ve artışların görüleceğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu,
bu yağışların neticesinde oluşacak sel ve taşkınları önlemek için sele sebep olan havzaları belirlediklerini söyledi. Sel havzalarının bütün olarak ele alınarak, tedbirler alındığını ve erozyon kontrol çalışmaları yapıldığını belirten Prof. Dr. Eroğlu, “Bu çalışmalarla yüzey akışları yavaşlamakta, akışa geçen yağış alt havzaya daha geç ulaşmakta ve aynı zamanda toprak erozyonunu da önlemektedir” dedi.
Doğu Anadolu Bölgesindeki Meralar Kurtarılıyor
Ağrı, Iğdır ve Van’da Yoğun Çalışma
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sel ve taşkınlarla mücadele için DSİ’nin dere ıslahları, taşkın koruma ve rüsubat tesisleri yaptığını, bu şekilde son 9 yılda 640 derenin ıslah edildiğini belirtti. Buna paralel olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından üst havzalarda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları yapıldığını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, akışa geçen yağışın daha geç sürede alt havzalara ulaşmasının sağlandığını kaydederek, “Sel ve taşkınlarla mücadele çalışmalarımız artan bir hızla devam edecek” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder