24 Ekim 2012 Çarşamba



KURBAN KESİMİNDE ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLERİ
 NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ BİLGEHAN ÖZTÜRK AÇIKLADI


Kurban Bayramında çok  sayıda hayvanın nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirlerin alınmaması ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir.  Bu yıl Sağlık Bakanlığımız  tarafından Kistik ekinokkozis hastalığına karşı özellikle ülkemizdeki  hayvanlarda yaygın olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiği belirtilmektedir.
Kistik ekinokkozis, %50-70'i Karaciğer sağ lobuna yerleşen ikinci sırada ise akciğeri etkileyen bir parazit hastalığıdır. Bu parazit, köpek, tilki ve kurt vb. barsak mukozasına yapışıktır. Bu "kesin konakçılar" dışkılama ile parazitin yumurtalarından milyonlarcasını etrafa saçarlar.
Yumurta bir dış tabaka ile iyi korunur. Koyun ve diğer ot yiyen hayvanların bulaş olmuş  otu yemesi veya insanların sebze veya meyveleri yeterince yıkamadan yemesi ile parazit için ara konakçı olurlar. Alınan yumurtalar ince bağırsak sistemin mukozasından geçerek portal venöz sisteme katılırlar.
    Bu yumurtaların tümü karaciğere gelir ve bir kısmı karaciğer kılcal damarlarından geçerek akciğerlere gider. Bunların bir kısmı akciğer dolaşımına geçerek diğer uç organlara dağılır. Parazit yumurtasının tutulduğu son organda larval döneme değişim gösterir ve tipik bir hidatik kist gelişir. Ara konakçıda gelişen kist berrak bir sıvı ile doludur. Renksiz, kokusuz ve hafif alkalidir.
      Hidatik kisti olan koyun karaciğerinin atılması ve bunun köpekler tarafından yenilmesi ile  köpek bağırsağında erişkin solucana dönüşür ve parazitin yasam döngüsü tamamlanır. Hidatik kistler çok iyi kapsüllü olduklarından ateş, halsizlik ve kilo kaybı gibi sistemik belirti vermezler. Bu nedenle bu hastalar ister karaciğerde ister başka organlarda olsun oldukça sağlıklı görünürler.
Tanı; Karaciğer kist hidatiği tanısı hastalıktan şüphe edilmesi temeline dayanır. Tanı amacıyla radyolojik görüntüleme yöntemleri ve immunolojik yöntemler kullanılabilir.
ultrasonografi: Tanı oranı ' %90 dolaylarındadır. Özgüllügü %91dir Ultrasonagrafi bulgularına göre beş tip kist tanımlanmıştır.

Tüm halkımızın Kurban Bayramını Kutlarım.

                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder