7 Şubat 2013 Perşembe

        CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ DOĞAN ŞAFAK

“Siyasi Partiler Kanunu İle Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında”  kanun teklifi  Verdi. Ve basın toplantısı düzenledi.

Değerli Arkadaşlar;
Ayrıntılarını birazdan paylaşacağım, bu kanun teklifimiz yasalaşırsa; 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanununa “milletvekili adaylarının belirlenmesinde önseçim yapılması” ilkesi eklenecek ve Yüce Meclisimiz, demokrasinin gerçeğe en yakın haliyle kurumsallaşması adına tarihi bir adım atacaktır.
Ayrıca, Siyasi Partiler Kanunu’yla paralel biçimde, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nda da değişiklik öneriyor ve ilgili kanunun 26’ıncı maddesine Milletvekili seçimlerinde ön seçim yapılması ibaresinin eklenmesini savunuyoruz.
Değerli Basın Mensupları;
Kanun teklifimizin dayandığı hukuksal, tarihsel ve felsefi arka planını sizlerle paylaşmak isterim...
Demokrasi; bir ülkede siyasi iktidarın, bir kişi, sınıf ya da zümreye değil, tamamen halka ait olmasıdır. Demokrasi; halkın doğrudan veya temsil edilerek hükümet etmesi anlamına gelir.
Temsili demokrasinin partiler aracılığı ile sağlandığı ülkemizde; parti içi demokrasinin en önemli ölçütlerinden birisi olan aday belirleme yöntemi, parti içi demokrasinin gerçekleşmesi, demokratik rejimin ve siyasal sürecin sağlıklı işlemesi ve halkın iradesinin parlamentoya daha iyi yansıması açısından büyük önem arz etmektedir.
Nitekim Anayasa Mahkemesi verdiği bir kararında bu hususa vurgu yaparak "... aday belirlemesi parti içi demokrasiyi doğrudan ilgilendirir." demiştir.
Nihayet, adayların belirlenmesinin sadece parti merkezlerine bırakılması, demokratik olmadığı gibi temel insan hakları ve hürriyetlerine de aykırıdır.

Kendisi demokrat olamayan siyasi parti kurumlarının halka demokrasiyi getirmesi söz konusu olamaz.
Değerli Arkadaşlarım;
Çoğulcu ve katılımcı parlamenter rejimin demokratik ilke ve yöntemleri, parti içi demokrasiyi gerekli kılmaktadır. Bir bütün olarak, sosyal ve kültürel unsurlar demokrasi içinde büyük önem arz etmektedir.
Zira "sosyal alanda, çeşitli grup ve tabakaların oluşması, kültürel alanda ise yine bu ortam içinde oluşup gelişen değer, norm ve davranış kalıpları ortaya çıkmaktadır."
Bu nedenle, parti içinde düzenli bir değerler sistemini ortaya koyabilmek, özümsenmiş değer, norm ve davranış kalıpları ile mümkündür.

Anayasamızın 2. MaddesindeTürkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” İbaresine yer verilmiş devletin belirlenen temel esasları yine Anayasamızın 69. Maddesinde belirtilen siyasi partiler ile ilgili düzenlemesinde: ”Siyasî partilerin faaliyetleri, parti içi düzenlemeleri ve çalışmaları demokrasi ilkelerine uygun olur.” İfadelerine yer verilmiştir.
Söz konusu kanun teklifi ile bu Anayasal ilkelere de hizmet etmek amaçlanmıştır.
Siyasi partilerin örgüt içi düzenlerinin demokrasi esaslarına uygun, hukuki düzenlemelerle sınırlarının çizilerek, partilerdeki oligarşik eğilimlerin, dikta yönetimlerin ve baskıların ortadan kaldırılması; demokratik örgüt yapısının kurularak lider, teşkilat, organ ve adayların demokratik yöntemlerle belirlenmesi ve karar mekanizmasının tabandan tepeye oluşturulması amacıyla sunmuş olduğumuz kanun teklifi hazırlanmıştır.
Milletçe benimsenecek en iyi adayları belirleme imkânı getirilmek istenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder