13 Mart 2013 Çarşamba


11 – 17 MART “TUZA DİKKAT HAFTASI”    
DR.B.ÖZTÜRK AÇIKLAMA YAPTI                                 

                Bilindiği üzere Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite sağlığın temelini oluşturmaktadır. Bu konuda Türk Milletinin yetiştirdiği ve TIP bilimine yaklaşık 600 sene yön veren İbni –Sina Kanun kitabında yaşamın kalitesinin artırılabilmesi için Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivitenin önemine vurgu yapmıştır. Sağlıklı Beslenme konusunda Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı 11-17 Mart tarihlerini kapsayan haftayı “Tuza Dikkat Haftası” olarak belirlemiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim miktarı 5 - 6 gr. olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemizde ortalama tuz tüketimi 18 gr. bulmaktadır. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gelmektedir. Ayrıca fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttır, bu durumun kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırmaktadır. Toplumda bu hastalıkların önüne geçilebilmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programını (2011-2015)” başlatmıştır. Programın hedefi Türkiye’de tuz tüketimini günlük DSÖ’ nün önerdiği 5 gramın altına düşürmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder