11 – 17 MART “TUZA DİKKAT
HAFTASI”
DR.B.ÖZTÜRK AÇIKLAMA YAPTI
Bilindiği üzere Sağlıklı
Beslenme ve Fiziksel Aktivite sağlığın temelini oluşturmaktadır. Bu konuda Türk
Milletinin yetiştirdiği ve TIP bilimine yaklaşık 600 sene yön veren İbni –Sina
Kanun kitabında yaşamın kalitesinin artırılabilmesi için Sağlıklı Beslenme ve
Fiziksel Aktivitenin önemine vurgu yapmıştır. Sağlıklı Beslenme konusunda Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Başkanlığı 11-17 Mart tarihlerini kapsayan haftayı “Tuza Dikkat Haftası” olarak
belirlemiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim
miktarı 5 - 6 gr. olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemizde ortalama tuz tüketimi
18 gr. bulmaktadır. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların
başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik
erimesi ve böbrek hastalıkları gelmektedir. Ayrıca fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttır, bu durumun
kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının
da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırmaktadır. Toplumda bu
hastalıkların önüne geçilebilmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı Temel
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması
Programını (2011-2015)” başlatmıştır. Programın hedefi Türkiye’de tuz
tüketimini günlük DSÖ’ nün önerdiği 5 gramın altına düşürmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder