30 Mart 2013 Cumartesi


HÜKÜMET TARAFINDAN GETİRİLEN,
BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU’NA HAVALE EDİLEN
POSTA KANUNU TASARISI İLE İLGİLİ
NİĞDE MİLLETVEKİLİ DOĞAN ŞAFAK’IN BASIN AÇIKLAMASI

1840 yılında Bakanlık olarak kurulmuş, Osmanlı’dan miras olan 173 yıllık kuruluş olan Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü’nün özelleştirme adı altında satışı ile ilgili Kanun Tasarısı hükümet tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilmiş, üyesi bulunduğum Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı’nda kanun tasarısının görüşmeleri başlamıştır.
Komisyonumuzda görüşmeleri yapılan Posta Kanunu tasarısı ile PTT’de tekel konumda olan hizmetlerin tamamı özel sektöre açılacaktır. Yani özel hukuk hükümlerine tabi olarak, hükümet  “PTT A.Ş.” ünvanı ile yeni bir ticari şirket kurmak istemektedir.
Yaklaşık iki asırdır Türk milletinin hizmetinde olan PTT Genel Müdürlüğü ile ilgili düzenlenme ihtiyacı Türkiye’nin AB üyelik süreci bağlamında gündeme gelmiş; AB Türkiye’den sektörün AB standartlarına göre düzenlenmesini istemiştir. AB’nin 97/67/EC sayılı 1. Direktifinde posta ve lojistik sektörünün serbestleştirilerek tekel hakkının sınırlandırılması ve bağımsız düzenleyici kurumun kurulması öngörülürken; 2008/6/EC sayılı 3.Direktifinde ise, 2011 yılına kadar tekel hakkının % 95, 2013 yılında ise tamamen kaldırılması öngörülmektedir.
Ayrıca hükümet tarafından getirilen ve komisyonda görüşmelerini yaptığımız Posta Kanunu tasarısı, Anayasamıza aykırıdır.
Bunun dışında, PTT’nin A.Ş. olması durumunda, halen çalışmakta olan personelin bütün hakları saklı kalmak kaydıyla çalışmaya devam edecek, ancak unvan yükselmesi yapamayacak, yeni personele ödenecek olan ikramiye ve diğer haklardan faydalanamayacaktır. Bu da demek oluyor ki; mevcut personele büyük bir haksızlık yapılacaktır.
Tasarıyla, PTT A.Ş.’ye sözleşmeli olarak personel alınacaktır.Taşeron firmalarda çalışacak elemanların bile hükümet tarafından belirlendiği bir ülke de,sözleşmeli olarak işe giren bu personel köle gibi çalıştırılacak, bir geleceği olmayacaktır.
Benimde üyesi olduğum Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda CHP’li milletvekillerimizle sert muhalefet yapmamız sonucu alt komisyona havale edilmesini, kanun tasarısının tekrar gözden geçirilerek görüşmeye getirilmesi için büyük uğraş gösterdik. Böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kanun tasarısının görüşülmesini engelledik.
173 yıllık kuruluş olan Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü’nün satılmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder