30 Aralık 2020 Çarşamba


 Gürer ,Okullar Kütüphane Fakiri

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 81 ildeki Z- Kütüphane sayısının 1886, okullardaki kütüphane sayısının ise 26 bin 173 olduğunu açıkladı.

Önerge sahibi Gürer ise her 20 okula internet hizmeti ve dijital kitap içerikleri olan 1 Z- Kütüphane, her 2 okula da 1 kütüphane düştüğünü belirterek, kütüphane sayılarının olması gerekenin çok altında kaldığını söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, “Milli eğitime bağlı okullarda ders kitabı dağıtımı ile birlikte yeterli eğitim materyaline erişemeyen öğrenciler için yardımcı kaynakların (test, soru bankası vs.) temininin Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal yardımlaşma ve kaymakamlıklar tarafından sağlanması düşünülmekte midir?

Yardımcı eğitim materyali desteği alan öğrenci sayısı kaçtır?

Ülke genelindeki devlet okullarının materyalleri gelişen teknolojiye göre düzenlenmiş midir?

Eğitim materyali eksiği olan okul sayısı kaçtır?

Tiyatro salonu, spor salonu, spor dalı sahası, kütüphane, laboratuvar, ilk yardım odası, bilgi ve teknoloji sınıfı olan okul sayısı kaçtır?

Ülke genelinde mevcut olan okul sayısına göre tiyatro salonu, spor salonu, spor dalı sahası, kütüphane, laboratuvar, ilk yardım odası, bilgi ve teknoloji sınıfı olan okul yüzdesi nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

BAKAN YANIT VERDİ 

Gürer'in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencileri, ders kitaplarının yanında gerek yüz yüze eğitimde gerekse uzaktan eğitim çalışmalarında akademik olarak destekleyecek şekilde basılı materyal, elektronik ortamda yayınlanacak materyal ve dijital içerik çalışmalarının kovid 19 salgını süreci de dikkate alınarak artırıldığını belirtti.

Bakan Selçuk, özellikle kırsal bölgelerde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullarımızdaki öğretmen ve öğrencilerimiz için farklı alanlarda 17 adet çalışma kitabının öğretmenlerin ödevli saatlerde de kullanabileceği ve öğrencilerin bireysel veya grupla gerçekleştirebileceği etkinlikler esas alınarak öğrencilerin ihtiyaçlarına ve hazır bulunuşluklarına uygun şekilde hazırlanıp ve 2020-2021 eğitim öğretim yılında uygulanmak üzere okullara gönderildiğini belirtti. 

Bakan Selçuk, “2014 yılında başlayan Okuma Kültürü ve Z-Kütüphane Projesi kapsamında açılan Z- kütüphane sayısı, Ekim 2020 tarihi itibarıyla 81 ilde toplam 1.886'ya ulaşmıştır. Bunların 1.714'ünün kurulum ve donatımı Bakanlığımız genel bütçe ödeneğinden karşılanmış olup 2019-2020 eğitim öğretim yılı sonu verilerine göre, sınıf kitaplıkları hariç toplam 26.173 okulun kütüphanesi bulunmaktadır” dedi. 

OKULLARIN YARISINDA KÜTÜPHANE YOK 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 55 bine yakın okulun bulunduğunu, Türkiye'deki okullarını sayısının özel okullarla birlikte 70 bine ulaştığına dikkat çekerek, “Kütüphane konusunda okulların ciddi eksikleri bulunuyor. Ülkemizde her 2 okula bir kütüphane düşüyor. Bu, okulların yarısında kütüphane olmadığı anlamına geliyor” dedi. Gürer, internet hizmeti ve dijital kitap içerikleri de olan Z- Kütüphanelerin sayısının da olması gerektiğinin çok altında kaldığını sözlerine ekledi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder