OKUL KANTİN VE YEMEKHANELERİ DENETLENİYOR
Niğdedeki okullarda 2014-2015 Eğitim
Öğretim yılının başlamasıyla birlikte kantin ve yemekhanelerin denetimine hız
verildi. Bu kapsamda okul kantin ve yemekhaneleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesine bağlı Gıda Kontrolörleri tarafından denetlenmeye
başlandı. Yapılan denetimlerde şu hususlara dikkat ediliyor;
Satılan ürünlerin ve yemekhanelerdeki ham madde, yardımcı
madde ve malzemelerin Bakanlık İzinleri, okul kantinleri ve yemekhanelerin
mutfak hijyeni, alet ekipman hijyeni, personel hijyeni, hammadde depolarının
hijyeni, personel işe alınmadan önce bulaşıcı enfeksiyon içermediğini
kanıtlayan gerekli sağlık muayenesinin yaptırılması, bu kontrollerin periyodik
olarak takibi, okul yemekhanelerinde üretilen yemeklerin her çeşidinden alınan
numunelerinin bir örneği 72 saat uygun koşullarda saklamalarının sağlanması,
haşere mücadelesinin sağlık bakanlığından izinli sertifikalı kuruluşlar
tarafından yaptırılmasının sağlanması, yemekhanelerde kullanılan etlerin geriye
dönük izlenebilirliğin sağlanabilmesi için fatura takipleri yapılması, yapılan
işin niteliğine uygun sıcak su tertibatının olup olmadığının takibi, paketli
ürünlerin son kullanma tarihlerinin takibi, çalışan personele yaptığı işler
konusunda eğitiminin sağlanması, okul kantini ve yemekhanelerden periyodik
aralıklarla numunelerin alınması, okul kantini ve yemekhanelerin fiziki
şartlarında varsa eksikliklerin giderilmesi konusunda uyarıların yapılması,
atık yağların bertaraf edilmesi konusunda belediye ile temasa geçilmesinin
sağlanması gibi konularda denetimler yapılarak konu hakkında bilgilendirmelerde
bulunulmaktadır.
Ayrıca yemekhane ve kantinlerde havalandırmaların yeterli
olup olmadığının kontrolü, çalışan personelin hijyen kontrolü. Yaptıkları işin
niteliğine göre iş kıyafetleri, bone maske ve eldiven kullanmaları, hammadde
depolarının kontrolü, hammadde depoları ile temizlik malzemelerinin ayrı
depolarda muhafazası, dondurulmuş gıdaların uygun sıcaklıkta muhafazası gibi
hususlara dikkat edilmek kaydıyla okul kantinleri bir eğitim öğretim yılında en
az 2 sefer, okul yemekhaneleri ise 4 sefer denetlenmektedir.
Ayrıca sağlıklı beslenme ve obezitenin önlenmesi amacıyla
okul kantinlerinde gazlı içecekler, aromalı içecekler, kızartma gibi
yiyeceklerin kontrolü yapılarak kantinlerde taze sıkılmış meyve suyu, meyve,
süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması için eğitici bilgilendirmeler
yapılmaktadır.
Konu ile ilgili il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat
TÜRKMEN; gerek veli ve gerekse öğrencilerimizin kantinlerden alışveriş
esnasında, satın aldıkları gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri,
ambalajlı ve etiketli, ambalajı zarar görmemiş gıdaları satın almaları, açıkta
ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen gıdaları almamaları hususunda daha dikkatli
olunmaları istedi. Amacımız çocuklarımıza güvenli gıda tükettirmek, sağlıklı
beslenmelerine yardımcı olmak dedi. Ayrıca Kantinlerde ve yemekhanelerde
herhangi bir olumsuzluk görmeleri durumundan Bakanlığımız ALO 174 GIDA HATTINA
şikayetlerini iletebilecekleri gibi doğrudan da il müdürlüğümüze de
iletmelerini istedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder