Niğde Üniversitesinden Çiftçiye “Mavi yemiş” Müjdesi
Niğde Üniversitesi, son yıllarda gelişmiş ülkelerde tüketimi
hızla artan ve uluslararası piyasalarda ortalama kilogram fiyatı 5-8 Euro olan
maviyemiş’in ülkemizde ve bölgemizde yetiştirilmesi ve tanıtılması için kolları
sıvadı.
Ülkemizin ve bölgenin tarımsal üretim sorunlarını ve
önceliklerini saptayarak çözüm üretmeye çalışan ayrıca Niğde’nin tarım
potansiyelini değerlendirerek, ürünlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde
rekabet edebilirliğine öncülük etme gayreti içerisinde olan Niğde Üniversitesi
Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, ekonomik değeri yüksek
olan ve dünyada tüketimi hızla artan maviyemiş yetiştiriciliğine yönelik
yürüttüğü çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor
Yaptığı araştırmalarda farklı
maviyemiş gruplarının yetiştiricilik bölgelerine adaptasyonlarını araştırarak
bölgelere uyumlu çeşitler belirlemeye çalışan fakülte, proje yayım çalışmaları
ile maviyemiş yetiştiriciliğini bölge yetiştiriciliğine de tanıtmaya çalışıyor.
Dünyadaki yetiştiriciliği patlama
yapan ve yetiştirilmesi için ülkemizde de uygun ekolojik koşulların yer aldığı
maviyemiş yetiştiriciliğinin aile işletmesine uygun, kısa sürede tam verime
yatan, hastalık ve zararlı mücadelesi görece olarak kolay ve yüksek gelir
getiren yeni bir üzümsü meyve türü olarak bölge üretim desenine kazandırılmaya
çalışılıyor.
Karadeniz Bölgesinde yabani formlarının bulunduğu ve
kültür formlarının yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar
yapılan maviyemişin bu bölge dışında Orta Anadolu ve Akdeniz kıyı şeridinde
orta mevsim ve erkenci yetiştiricilik için uygun koşullara sahip olduğu
belirtiliyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder