29 Ağustos 2015 Cumartesi

“E-NABIZ” PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI

Sağlık Bakanlığı’nın, tüm kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği, vatandaşların kişisel kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personeline erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek e-nabız sisteminin tanıtımı Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Geniş kapsamlı ve güvenli bir Hekim-Hasta iletişim platformu olarak Dünyada ilk ve tek olan sistem hakkında yaptığı açıklamada Vali Kılıç,
“Artık her geçen gün insanı odaklayan, insana hizmet etme noktasında merkeze kayan ve ona iyilikler getirmeyi hedef alan projeler birbirini takip ediyor. Bazen imrendiğimiz Batı Medeniyetini de aşıyoruz bu konuda. Bugün startını vereceğimiz proje ile Sağlık Bakanlığımızın çok faydalı ve değerli bir uygulamasıyla tanışacağız. Şöyle ki, bugüne kadar tedavi için sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarının her birinden ayrı ayrı aldıkları röntgenleri, tomografileri, mrları, bir tarafta biriktirmek, dosyalamak bir başka ilde bir başka hastaneye gittiğinde bunları yanında götürmek zorunda kalıyordu. Götürmediği zaman vakit kaybı oluyordu veya tedavide bir eksiklik oluyordu. Yine bununla beraber bunları arşivleyemediyse benzer tetkik ve tedavileri yeniden yaptırmak gerekiyordu.
Fakat “e-nabız” uygulaması ile tüm bu olumsuzluklardan kurtularak, TC kimlik numarası üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devletinin herhangi bir noktasındaki sağlık kuruluşunda yapılan herhangi bir tetkik veya tahlile elektronik ortamda ulaşabileceğiz. Bu çok önemli bir şeydir. Özel kuruluşlar dahi bu sistemin parçası olması durumundadır bu günden sonra. Dolayısıyla hem bir vakit kaybı devlet açısından da daha az masrafla sağlık hizmetlerini verme durumu hasıl olacak.  Vatandaşımız için de seri bir şekilde teşhis koymak veya hastanın sağlık geçmişi, sağlık hikâyesine hekimin çabucak ulaşmasına vesile olma gibi bir durum oluşacaktır.

Bu sistem Avrupa’da ilk defa Türkiye’de uygulanıyor. Avrupa’da sağlık sistemlerinde bu konuda aile hekimleri bir arşiv çalışması yapıyorlar. Sadece aile hekimlerinde bu bilgi birikimi var. Ama ülkemizde bilgi iletişim ve kamu kurumlarının bilgi-iletişimle alakalı koordinasyonlarında alınan oldukça güzel mesafelerden dolayı ülkemizde hasta ile ilgilenen tüm hekimler hastanın sağlık geçmişine ulaşabilecektir. Sağlık açısından güzel sonuçlar getirecek bu proje için Sağlık Bakanlığımıza ve Onun değerli mensuplarına, çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder