29 Ağustos 2015 Cumartesi

Tahıl Rekoltesinde 80 Bin Ton Artacak          
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçtiğimiz İlkbahar aylarında yağışların bol olması sebebiyle buğday üretim rekoltesinde geçtiğimiz yıllara göre belirgin bir artışın gerçekleştiğini söyledi.
Geçen yıl 350 Bin ton civarında gerçekleşen buğday üretiminde bu yıl yaklaşık % 20-30 oranında artış beklediklerini belirten Kenar; “Bu artışla birlikte rekoltenin 430 Bin ton civarında olacağını düşünüyoruz” dedi.
Kenar; “Bu da çiftçimizin bu yıl yağışlardan dolayı ürünün fazla olmasından büyük kazanç elde etti gibi gözükse de aslında cebine girene baktığımız zaman fazla bir kazancın olmadığını görüyoruz. Yine de Allah'ın verdiğine çok şükür diyoruz” şeklinde konuştu.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “İnşallah, hasat dönemi tamamlandıktan sonra biraz daha şekillenmiş olacak. Niğde’de sadece buğdayda değil, arpa, çavdar gibi ürünlerimizde de rekolte artışı var. Bunlar yaklaşık 100 Bin ton civarında. Yine arpa üretimi var. Buna yaklaşan bir çavdar üretimi var” dedi.
Bu rakamlarla Niğde’nin çavdar üretiminde Türkiye’de 3. Sıraya eriştiğini vurgulayan Kenar; “Bunları topladığımız takdirde 500 Bin ton civarında hububatın Niğde’mizden çıktığını görüyoruz. Bu da Niğde’ye büyük bir ekonomik kazanç sağlıyor” diye konuştu.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, İlimizde bu yıl gerçekleşen tahıl üretimi ve fiyatlar konusunda yaptığı değerlendirmesinde daha sonra şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl yaklaşık 90-95 kuruşa satılan buğday bu yıl 85-90 kuruş arası satılıyor. Bu da çiftçimizi üzmüştür.
Rekoltenin artışı geçen yıla göre güzel ama fiyatların düşük oluşu geçen yıl kazandığı parayla bu yıl kazandığı para aynı gibi gözüküyor.
Tam bir hesap yapmış değiliz ama rekoltenin yüksekliği fiyatın düşüklüğünde aynı olmuş oluyor. Ama enflasyona baktığımız takdirde yaklaşık % 10 gibi, çiftçi mallarında satışlarda % 10 gibi bir enflasyon olduğunu görüyoruz.
Bu da çiftçimizin bu yıl yağışlardan dolayı ürünün fazla olmasından büyük kazanç elde etti gibi gözükse de aslında cebine girene baktığımız zaman fazla bir kazancın olmadığını görüyoruz. Yine de Allah'ın verdiğine çok şükür diyoruz.

Çiftçiler hep böyle düşünür, bize cenabı hak ne ikram ettiyse ona bizim çiftçimiz bereket versin der, bir sonraki yıl üretim için yoluna devam eder.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder