18 Ağustos 2015 Salı

 NİĞDE'DE BİR İLK! 
YERALTI KAYA OYMA DEPOLAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç İç Anadolu bölgesinde bir ilk olacak olan yer altı kaya oyma soğuk hava depoları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Vali Kılıç, tarım ili olan Niğde'nin patates üretiminde birinci olduğuna dikkati çekerek tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazının, üretilen ürünlerin depolanacağı alanlar olduğunu söyledi.
Üretilen ürünlerin depolama alanları ile desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Kılıç konuyla ilgili şunları söyledi: “İlimizin ana hatlarıyla tarım ili olduğu bir gerçek. Patates üretiminde her zaman Türkiye birincisiyiz. Ancak, tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazı üretilen ürünlerin depolanacağı alanlardır. Eğer siz tarımsal üretimi depolama alanlarıyla desteklemiyorsanız bazı şeyler eksik ve yanlış gider.  Biz bunu geçmişte İlimizde çok yaşadık Dolayısıyla bu kadar ürünü depolayacak bir depo alnına ihtiyacımız var. Bu nasıl olur? Soğuk Hava Depolarıyla olur. Ama ondan da ideali, Niğde için yeraltı depolarıdır.
Biz Niğde'de çok yüksek miktarda yeraltı deposu yaparak, depolama kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Onunla ilgili bir projemiz var. Proje kapsamında jeolojik haritaların incelenmesi neticesinde yeraltı kaya oyma depoculuğu için elverişli 17 bölge tespit edilmiştir.
Öncelikli olarak Aktaş Kasabasında mülkiyeti İl Özel İdaresine ait arazide 3000 ton kapasiteli 16 adet depo yerleşimi sağlanmıştır ve 300 dönümlük bir arazide, bu arazinin altında tamamen geniş bir depolama yapabilecek bir çalışmanın startı verilmiştir. 1 nolu depoya ait koridor girişinin deneme amaçlı açılma işlemi sonucunda depo ağzı 12m genişliğinde ve 10 m yüksekliğinde açılmış olup, 15 m uzunluk, 6 m genişlik ve 4 m yükseklikte alanın kazı işleri tamamlanmıştır. Şu an yapılan çalışma ile bir deneme yapıyoruz. Öncelikle çıkan toprak kalitesi, topraktaki sıkılık, yumuşaklık, kazılabilme kapasitesi, kazıldığı zaman arazideki sağlamlık ölçülüyor. Eğer bu ölçüm neticesinde sonuçlar olumlu gelirse bu alanın tamamını depo olarak hizmete açacağız. Açılan her bir depoda; 6 m genişlik ve yükseklikte, 102 m uzunlukta bir koridor ile 6 m genişlik ve 5 m yükseklikte, 25 m uzunlukta 22 adet loca (oda) yer alacaktır. Her odada 3 adet baca olacaktır.
Buradan karımız ne olacak? depolarının neredeyse sıfıra yakın bir maliyeti var. Her bir deponun açılım yaklaşık maliyeti 600 bin TL olarak hesaplanmıştır.
Bu proje İlimizde hayırlara vesile olacak. İlimiz çiftçisine hayırlı olacak, yarınlarımız için çok hayırlı bir proje olacak. Piyasa fiyatındaki dengeyi sağlayacak bu proje ile çiftçimizin alın terini zayii olmayacak. Üretim çok olsa bile stoklayabilme ve piyasa sürme imkânı sağlayacak olan projenin, yapılan çalışmanın şimdiden üreticimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder