13 Ağustos 2015 Perşembe

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2013/33 Nolu genelgesi
“Mahsuplaşma İşlemleri” İlişkin Basın Duyurusu
Sosyal Sigorta işlemleri Yönetmeliğinin 39. Maddesi ile yapılan en son değişiklikle istirahat raporlarını sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi gerektiği öngörülmüştür.
01.08.2012 tarihinde yapılan düzenleme uyarınca, Kurumca yetkilendirilen tek hekim veya sağlık kurulu tarafından verilen istirahatler, örneği kurumca belirlenen belge ile elektronik olarak işverenlere de gönderilmeye başlanmıştır. Gönderilen bu belge işverence görüntülenebildiğinden çalışılmadığına dair bildirim sisteme işverence girildiği takdirde Kurumumuzca istirahat ödemeleri elektronik ortamda yapılmaktadır.
Ancak ödemeler her ayın 08 ile 14 tarihleri arasında Ziraat Bankasınca yapılması  nedeniyle sigortalılarımızın sızlanmalarına neden olmaktadır.
Bu itibarla; SGK Başkanlığımız Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2013/33 Nolu Genelge ile sigortalılarımızın istirahat ödemelerini daha çabuk almaları için bir yenilik çalışması olan Kamu idarelerinde 5510 Sayılı Kanunun 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan sigortalılar ile toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerinde çalışan sigortalılara ödenecek Geçici iş göremezlik ödeneği , yapılacak Protokol ile sigortalılar için Kuruma ödenecek sigorta primine mahsup edilmesini sağlayan program işletime açılmıştır. İlimizde bulunan Kamu ve Özel sektör işverenleri ile mahsuplaşma işlemlerine ilişkin protokol imzalanması gerekmektedir.
                Protokolün imzalanması durumunda; E-Ödenek Programında Geçici İş Göremezlik ödeme işlemlerinin tamamlanıp onaylanmasını müteakiben "Prim Emanet Hesabına" alınan tutarlar Tahakkuk döneminin bittiği tarihten (Kamu İşyerleri için sonraki ayın 7'si, Özel işyerleri için sonraki ayın 23'ü)sonraki ilk gün Protokol imzalayan İşverenin Cari Ay Prim borcuna Mahsup edilecek, ancak Prim borcu bulunmaması halinde bir sonraki ay Tahakkuk edecek Prim borcuna Mahsup edilmek üzere Emanet Hesaplarda tutulacaktır. Makbuz bilgisi bulunmayan kişilerin Geçici İş Göremezlik ödenekleri   ödenmek üzere Ziraat Bankasına gönderilecektir. Eğer İşyeri kapandı ise ve İşverenin SGK'ya Prim ve Prime ilişkin hiç bir borcu bulunmuyorsa iade edilecektir. İş bu Protokolün amacı, İşveren tarafından İş Kazası, Meslek Hastalığı, Hastalık ve Analık hallerinde Sigortalılara ödenen Geçici İş Göremezlik ödeneklerinin Zaman, İş Gücü ve Emek kaybına yol açmayacak şekilde Sigortalıların Kuruma gelmeden SGK hesabına Sigortalıya zamanında ödenmesi sağlanacaktır.
                İlimizde bulunan Kamu ve Özel sektör işverenlerinin mahsuplaşma işlemlerine ilişkin protokol imzalanmak üzere İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmekte olup, gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunu kamuoyuna önemle duyururuz.
                                                                                                                        

   Mustafa TURAN
    SGK İl Müdürü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder