17 Mayıs 2012 Perşembe


17 MAYIS HİPERTANSİYON GÜNÜ


Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bu gün ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Kan basıncı (tansiyon), kalp, kanı vücuda pompalarken atardamar duvarına uyguladığı basınca denir.İki tür kan basıncı değeri vardır.Birincisi sistolik kan basıncı yani, kalp kasılırken sarfedilen maksimum basıncını gösterir. Normal yetişkin bir bireyin ölçümü 90 ila 140 arasında bir değer olmalıdır. Diğeri ise diastolik basıncını ifade eder. Kalp istirahatta iken kalp atımları arasında alınan ölçümdür. 60 ila 90 arasında bir değer olmalıdır. Kan basıncı normal değerlerde olan kişilerde bile zaman zaman sınırları yükselebilir veya azalabilir. Kan basıncının yükselmesine Hipertansiyon denmektedir. Kronik bir hastalıktır. Şeker hastalığı ve kronik böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklarda 130/85 mmHg üzerindeki ölçümler yüksek kan basıncı olarak değerlendirilmelidir.
Düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürmeniz gerekmektedir. Yüksek tansiyonu olan kişiler düzenli olarak doktora gitmeli önerdiği ilaçları kullanma talimatına göre kullanmalıdır. Herhangi bir yan etki fark edildiği zaman acilen doktora bildirilmelidir.
Sağlıklı kan basıncı için dört anahtar nokta vardır:
1-       Kilonuzu kontrol altında tutun. Aşırı kilo hipertansiyona yol açmaktadır.
2-        Sigara ve alkol kullanımından uzak durmak.
3-       Sağlıklı yemekler yemek. Üç ana öğünü mutlaka uygulamak gerekir. Yenen miktarlara dikkat etmek, fast food’lardan uzak durmak, günlük sebze, meyve ve fındık tüketiminin arttırılması, yemek pişirirken fazla tuz kullanmamak, yemek ve salataları limon suyu, sirke ile tatlandırmak gerekmektedir.
4-       Aktif yaşamak. bisiklet sürmek, yüzmek, bahçe işleri ile uğraşmak, yürüyüş yapmak ve basit egzersizler yapmak faydalı olacaktır. Merdiven çıkmak, arabayla değil yürüyerek işe gitmek ve müzik açıp dans etmek aktif yaşam için gereklidir.
. Dünya Hipertansiyon Günü de Hipertansiyon konusunda halkı bilinçlendirmek, erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulamak üzere her yıl 17 Mayıs tarihinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Çalışmaları yürütmek üzere Müdürlüğümüz bünyesinde “Kronik Durumlar ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi” oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder