24 Mayıs 2012 Perşembe


TÜBİTAK’tan araştırmacılara ‘Bor’ çağrısı
TÜBİTAK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıkarak bor ürünleriyle ilgili Ar-Ge projesi hazırlayan araştırmacılara 2,5 milyon liraya kadar destek vereceği açıklandı..
Türkiye, bor rezervleri bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72’sine sahip ülkemizde bor ürünleri çoğunlukla cam, seramik-frit, tarım ve deterjan sektörlerinde kullanılıyor, yüzde 99,5’i ise ihraç ediliyor. Dünyada ise uzay ve hava araçları, nükleer uygulamalar, askeri araçlar, nanoteknolojiler ve enerji sektörü başta olmak üzere çoğu stratejik 500’e yakın alanda değerlendiriliyor. Ülkemizde bora dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için TÜBİTAK, 1003 kodlu destek programı kapsamında araştırmacılara destek vereceği belirtildi.
Bor alanında çağrıya çıkıldı
Ülkemizde bora dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için 1003 kodlu destek programı kapsamında çağrıya çıkıldı. Yeni bor ürünlerinin geliştirilmesi ve yaygın kullanım alanlarının araştırılmasına yönelik öngörülebilir ve belirgin ticarileşme potansiyeli olan Ar-Ge projelerinin desteklenmesi bu çağrı konusunun temel amacını oluşturuyor. Bu amaç doğrultusunda, uygulamaya yönelik yeni ve özellikli bor ürünlerinin geliştirilmesi, yerli kaynakların yoğun kullanıldığı üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, bor ürünleri için yaygın kullanımı sağlayacak pazar imkanı geniş yeni kullanım alanlarının bulunması hedeflendiği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder