21 Mayıs 2012 Pazartesi


21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ
Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Bilgehan Öztürk " 21 Mayıs Dünya Süt Günü " ilgili açıklama yaptı.

Yeterli ve dengeli beslenme bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Tanım olarak yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır.
Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin ögeleri besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza alınmaktadır. Besinler dört gruba ayrılmıştır. Bunlar et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyveler ile ekmek ve tahıllardır.
Süt ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinler yer almaktadır. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir. 
Ülkemizde süt tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Ülkemizde kişi başına tüketilen içme sütü miktarı yıllık 24 litre civarındadır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunun günde 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ve Niğde Halk Sağlığı olarak bu konuya büyük önem vermekteyiz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder