21
MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ
Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Bilgehan Öztürk " 21 Mayıs Dünya Süt Günü " ilgili açıklama yaptı.
Yeterli
ve dengeli beslenme bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli
rol oynamaktadır. Tanım olarak yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı
olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda
alınmasıdır.
Vücudun
ihtiyacı olan enerji ve besin ögeleri besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza
alınmaktadır. Besinler dört gruba ayrılmıştır. Bunlar et ve et ürünleri, süt ve
süt ürünleri, sebzeler ve meyveler ile ekmek ve tahıllardır.
Süt
ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan
besinler yer almaktadır. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve
B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır. Başta
yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu
her gün tüketmesi gerekir.
Ülkemizde
süt tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Ülkemizde
kişi başına tüketilen içme sütü miktarı yıllık 24 litre civarındadır. Bu miktar
birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunun günde 2
su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ve
Niğde Halk Sağlığı olarak bu konuya büyük önem vermekteyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder