25 Aralık 2015 Cuma

AHİKA YÖNETİM KURULU TOPLANTISI NİĞDE’DE YAPILDI


Ahiler Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Yönetim Kurulu ve 13. Kalkınma Kurulu Toplantıları Niğde Çiftehan’da gerçekleştirildi.
Saat 10.30'da başlayan Kalkınma Kurulu Toplantısında konuşan Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Niğde Valisi Necmeddin Kılıç;
“TR 71  dediğimiz bu coğrafya kadim medeniyetlerin hayat bulduğu bir coğrafyadır.
Bu coğrafyada 6000 yıllık medeniyetler yaşadı. Dünyanın ilk medeniyetleri yaşadı. Bildiğimiz medeniyetlerin en eskileri yaşadı.
Eğer biz TR 71 İllerini birbirine destek olacak vaziyete koyabilirsek hep birlikte bunun faydalarını devşiririz. Her İlin zaten bir Özel İdaresi, bir Meclisi var eşrafı ve yönetimi var.  Zaten o İlin gelişmesi ile ilgili kararlarını alabiliyorlar. Ama bir coğrafya olarak düşünüp, coğrafyanın birlikte kalkınması ile ilgili olarak bir projemiz ve hesabımız varsa burada daha faydalı neticeleri hep beraber yaşama şansımız var.
Bu ivmeyi açmak gerekirse şunu demeye çalışıyorum. Mesela biz Niğde’de içinde bulunduğumuz Çiftehan ve Bolkar dağlarını da kapsayan bir turizm projesi geliştirdik. Bu proje Kış Turizmini, Dağ Turizmini ve Kaplıca Turizmini içinde barındırıyor. Proje neredeyse artık % 55 geçti. İşallah bu projeyi gezerek yerinde görür isek daha da iyi anlamış olacağız.
 Birkaç sene içerisinde  de tamamlanması sağlanacak Projemizin sağlanmasıyla birlikte Adana, Mersin, Konya ve Kayseri İlleri arasında nefes alacak bir bölge oluşturmuş olacağız. Aynı zamanda Orta Doğuya hitap edebilen bir sağlık turizmi çalışması içerisindeyiz. Biz bu çalışmayı Kapadokya ile entegre edebilirsek, bugün Nevşehir’e yılda 3 milyon turist geliyor. Kapadokya’ya gelen turistlere alternatif bir turizm modeli de sunmuş oluruz. Kapadokya’ya gelen turistler bir gece de Çiftehan da kalarak kaplıcaya girsinler, 15 km ötedeki Bolkarlar da kayak yapabilsinler. Böyle bir gayretimiz var. Kapadokya’ya paket programla gelen turistlere 2 günde Niğde’de kalma imkânı verirseniz gelen turist sayısını arttırırsınız.  Bir bütünlüğü sağlayabilirsek, ortak fayda görebiliriz diye düşünüyorum.
 2016 yılında AHİKA olarak çok sayıda proje üretmeliyiz. Bunu  KOP bölgesinde yapıldığı gibi AHİKA illerindeki Üniversitelerimiz ile birlikte hareket edebilirse beyin gücünü bölgenin kalkınması için kullanabiliriz. İnşallah 2016 yılında Üniversiteler arasındaki birlikteliği sağlayarak, beyin gücünden nasıl istifade edebiliriz bunu tespit etmeye çalışırız. Bir farkındalık, bir sinerji oluşturmamız gerekmektedir” dedi.
Geçtiğimiz ay, öne çıkan çalışmalar arasında; 2013 Yılı Güdümlü Proje Desteği 
kapsamında Kırıkkale Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarının altyapı, laboratuvar ekipman, cihaz ve donanımı kurularak açılışının gerçekleştirilmiş olması yer almaktadır.
Ayrıca, 2015 Yılı Teknik Destek programı kapsamında yararlanıcı ve yüklenicilerle sözleşme imza sürecini müteakip 36 projenin uygulama süreci başlatılmıştır.
Öte yandan, Nevşehir Avanos İlçesinde ve Nevşehir Valiliği’nde farklı kurumların personellerine Ajans uzmanlarınca Proje Planlama Eğitimi verilmiştir.
Geçtiğimiz ayda uygulamalı girişimcilik eğitimleri devam etmiştir. Aksaray’da 1,Kırıkkale’de 2, Kırşehir’de 2, Nevşehir’de 6, Niğde’de 6 adet olmak üzere, toplam 17 adet girişimcilik eğitimi düzenlenmiştir.
Bunlara ek olarak; Kırşehir ve Niğde’de ‘Eğiticilerin Eğitimi’ programı gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, 2016 Yılı Mali Destek Programı taslak başvuru rehberi hazırlanmış ve 2016 Yılı Çalışma Programı revize edilerek Kalkınma Bakanlığı’na gönderilmiştir.
Yine geçtiğimiz ay; Aksaray’da Turizm Eylem Planı, Kırşehir’de Termal ve Kültür Turizmi raporlarının sunuşları gerçekleştirilmiştir.
Bugünkü toplantımızın gündem maddelerinden biri İnsan Kaynakları Politikası Raporunun Yönetim Kurulu’na sunulması olacaktır.
Ayrıca, Yönetim Kurulumuz bu toplantısında, KOBİ’lerin AR-GE kapasitesinin arttırılmasına yönelik yapılabilecek çalışmaları da görüşecektir.
Gelecek ay yapılması planlanan çalışmalar arasında; özel sektöre yönelik 2016 yılı mali destek programının ilan edilmesi, 2015 Yılı Faaliyet Raporunun hazırlanması,  Niğde Aladağlar Raporu, Süt Sektör Raporu, Kırmızı Et Sektör Raporu sunumlarının gerçekleştirilmesi çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca, bölgemizdeki fotoğraf derneklerinden biriyle Kırıkkale ilinde fotoğraf çekim organizasyonu gerçekleştirilecek ve tanıtım filmleri kış ayları çekimleri tamamlanacaktır.
Toplantımız diğer konuların görüşülmesiyle sona erecektir.
Hepinize değerli katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.” dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder