6 Aralık 2015 Pazar

Zaman Kullanım Araştırması, 2014-2015

TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Ahmet Mert AKTAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre,
İlk defa 2006 yılında uygulanan Zaman Kullanım Araştırması’nın ikincisi 2014-2015 yıllarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu haber bülteninde fertlerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi, çalışma durumu gibi değişkenlere göre bir gününü hangi faaliyetlere ne kadar süre ayırarak geçirdikleri hakkında bilgiler yer almaktadır.
Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrıldı,
Uykuya ayrılan zaman, 2014-2015 döneminde 10 ve daha yukarı yaştaki fertler için günde ortalama  8 saat 48 dakika oldu. Kadınlar günde ortalama 8 saat 52 dakika uyurken erkeklerde bu süre, 8 saat 44 dakika olarak görüldü. Uykuya ayrılan süre, hafta içi günde ortalama 8 saat 35 dakika iken hafta sonu bu süre, 9 saat 20 dakikaya yükseldi.
İstihdamla ilgili faaliyetlere ayrılan süre erkeklerde daha fazla oldu,
Yaşı 15 ve üzerinde olan fertlerin 24 saat boyunca yapmış oldukları faaliyetler incelendiğinde; istihdamla ilgili faaliyetlere ayrılan toplam sürenin kişi başına ortalama 2 saat 48 dakika olduğu görüldü. Çalışan fertler, günde ortalama 5 saat 52 dakikalarını istihdamla ilgili faaliyetlere ayırdığını belirtti. Çalışan erkekler, günde ortalama 6 saat 25 dakikalarını, çalışan kadınlar ise 4 saat 32 dakikalarını istihdamla ilgili faaliyetlere ayırdıklarını beyan etti.
Çalışan kadınlar aile bakımına erkeklerden 5 kat fazla zaman ayırdı,
Çalışma durumuna göre hanehalkı ve aile bakımına ayrılan zaman incelendiğinde; 15 ve daha yukarı yaşta çalışan fertlerin bu faaliyete ayırdıkları süre 1 saat 34 dakika iken çalışmayan fertler için bu süre 3 saat 47 dakika oldu.

Eğitim seviyesi yükseldikçe sosyal yaşam ve eğlenceye ayrılan süre azaldı.
Gelir arttıkça gönüllü işler ve toplantılara ayrılan süre azaldı.
Hobi ve oyun faaliyetlerine en fazla 10-14 yaş grubundaki fertler zaman ayırdı.
En fazla yapılan sosyal faaliyet %94,6 ile TV izlemek oldu.
Fertlerin bir günde spora ayırdıkları ortalama süre 11 dakika oldu.
En fazla yapılan spor faaliyeti yürüyüş veya koşu oldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder