16 Aralık 2015 Çarşamba

Yeni ehliyetler için istenecek belgeler belli oldu

     Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik için vatandaştan, 15 lira belge bedeli, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi ile 'sürücü olur' sağlık raporu istenecek. Peki ama vatandaş, bu sağlık raporunu kimden, ne kadar ücret ödeyerek alacak? Göz, kulak, el, ayak sağlığı, psikolojik durumuna ilişkin ayrı ayrı doktora mı gitmek zorunda kalacak?
   Raporun vatandaşa ek bir maliyet getirmeyeceğini, sosyal güvenlikleri kapsamında aile hekimlerinden alınabileceğini belirten yetkililer, ”Vatandaş, aile hekimine giderek, muayenesini olacak.
  OTOMOBİL EHLİYETİ 10 YILDA BİR DEĞİŞECEK
   Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl; motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.
    17 SINIF OLACAK
   9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak. Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi "BE" sınıfı ehliyet istenecek.
      NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ YETKİLİ
  Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek.  hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.(Basından)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder