1 Kasım 2017 Çarşamba

TBMM’de Lahanalı Basın Toplantısı


CHP Niğde Milletvekili Gürer, Meclis’te lahana üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de tanesi 1 liradan satılan lahananın büyükşehirlerdeki marketlerde 5 liradan fiyatlandırıldığını belirterek, bu yıl üreticiyi sıkıntıya sokan ürünün satışı için destek sağlanması gerektiğini söyledi.
NİĞDE’DE 1 LİRA, İSTANBUL’DA 5 LİRA
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Kaynarca köyünden getirdiği lahana ile Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, lahana üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Geçen yıl tanesi 1 liradan satılan lahananın bu yıl 1 liradan alıcı bulmakta zorlandığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Tüccar gelip Niğde’den tanesi 1 liradan aldığı lahanayı büyükşehirlere götürüyor. İstanbul başta olmak üzere bazı büyükşehirlerdeki reyonlarda lahananın tanesi 5 liradan satılıyor. Yani Niğde’deki satış fiyatının 5 katından fazla fiyata büyükşehirlerde alıcı bulan lahanadan üretici kar edemezken, aracılar 4-5 kat kar ediyor” dedi.
PROF. KARATAY’A KULAN VERİN: “LAHANA BİR İLAÇ”
Niğde’nin Kaynarca köyünde bu yıl birincisi düzenlenen Lahana Festivaline katılan Prof. Dr. Canan Karatay’ın lahanayla ilgili sözlerine atıfta bulunan Gürer, “Bu ürün bir ilaç. Turşu olarak yenilebiliyor. Yemek olarak tüketilebiliyor. Kalp, karaciğer yağlanması ve kanser için olumlu etkileri var. Biz de diyoruz ki, çiftçinin mağduriyeti giderilsin,. Hem ürün değer bulsun hem de ürünün satışıyla ilgili destek sağlansın. Büyükşehirlerde belediyeler farklı ürünler alıp dağıtıyor. Hatta kömür bile dağıtılıyor. Patates gibi lahana gibi halkın doğrudan tüketeceği ürünler, üreticiye destek için satın alınıp halka dağıtılabilir” diye konuştu.
GAZETECİLERE LAHANA İKRAM ETTİ
Basın toplantısına getirdiği lahanadan gazetecilere de ikram eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “1 liraya satılan lahana üreticiyi kurtarmıyor. Bölgede sulama suyu, elektrik enerjisiyle çıkarılıyor. Elektrik masrafları nedeniyle çiftçi sıkıntıda. Gübre, ilaç, bakım işçilik dahil maliyet nedeniyle üretici lahana ekip ekmeme konusunda bu yıl kaygı içinde” şeklinde konuştu.
KAYNARCALILAR ÜRÜN PARA ETMEYİNCE KREDİ TAKSİTLERİNİ DE ÖDEYEMEDİ
Ürünü değerine satamayan Kaynarcı köyü halkının, daha önce köy yerleşim alanında oluşan obruklar nedeniyle başka bir alana taşındığını ifade eden Gürer, “Köylüler yeni yerleşim alanına, devlet destekli kredi alarak konut yaptırdı. Ancak ürün para etmeyince kredi taksitlere ödenemedi. Üreticinin hem lahanası tarlada kaldı, hem de kredisini ödeyemez duruma geldi. O nedenle, bu aracılık sisteminin yeniden gele alınması gerekiyor. Böylece hem üretici hem tüketicinin hakkı korunmuş olacak” ifadelerini kullandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder