30 Ekim 2017 Pazartesi

Sedef hastalığı yalnızca cilt hastalığı değildir

Sedef hastalığında “alternatif tedavi” vaatlerine dikkat


Kronik seyirli olan, genellikle yaşam boyu devam eden, deride kızartı ve kepeklenmeye sebep olan sedef hastalığı yalnızca deriyle sınırlı kalmayıp bir takım sistemik belirtilere de yol açıyor. 29 Ekim Dünya Psoriasis (Sedef Hastalığı) Günü nedeniyle görüş bildiren Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer Türkiye'de yaklaşık 1 milyon sedef hastası olduğunu belirtti.
 
Sedef hastalığının deride kırmızı renkli lekeler ve hastalığa ismini veren sedef renginde kepeklenmelerle kolay tanı koyulan bir hastalık olduğunu belirten Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, bu belirtilerin tanı için yeterli olmadığı durumlarda da biyopsi ile teşhis koyabileceğini söyledi.  Sedef hastalığının yaygınlığı konusunda şu bilgileri verdi: “Genel kanı, sedef hastalığının dünyadaki prevalansının yüzde 1,5 ila 3 arasında olduğu şeklindedir. Yani her 100 kişiden 1 ila 3'ü sedef hastası diyebiliriz. Türkiye'de yapılmış tek çalışmaya göre ülkemizde sedef hastalığının görülme sıklığı yüzde 1,3. Yani Türkiye'de her 100 kişiden 1,3'ü sedef hastası. Türkiye'nin nüfusunun 70 milyon olduğunu düşünecek olursak %1 bile kabul etsek en az 700 bin ile 1 milyon arası sedef hastası olduğunu söyleyebiliriz. Neyse ki bu hastaların %75 ila %80'i hafif derecede sedef hastası. Yani sadece dizlerinde, dirseklerinde küçük döküntüler var ve bunlar hastaların yaşam kalitesini etkilemiyor. Hastalık şiddetlendikçe hastanın yaşamını hem fiziksel olarak hem ruhsal olarak daha fazla etkilemeye başlıyor.”
 
Sedef hastalığının pek çok çeşidi var 
Sedef hastalığının farklı belirtilerle seyreden farklı türleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer şu bilgileri verdi: “Birincisi, yukarıda belirtilerini sıraladığım klasik sedef hastalığı var. Bu tür, deride kızartı ve kepeklenmelerle seyreder. Bunun yanında iltihaplı sedef hastalığı vardır; bu da iltihaplı sivilcelerle seyreder. Ayrıca bütün deriyi tutan ve sağlam deri kalmayana dek yayılan sedef hastalığı türleri de var. Bunlara ek olarak, eklem tutulumuna ve iltihaplı eklem romatizmasına yol açan sedef hastalığı vakalarını ayrı bir kategori olarak sayabiliriz.”
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder