30 Ekim 2017 Pazartesi

LAHANA ÜRETİCİSİ DE ZORDA

Lahana para etmedi, kredilerini ödeyemeyen üretici perişan oldu

Türkiye’nin en çok lahana üreten yerleşim birimlerinden biri olan Niğde'de lahana üreticisi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yandı..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde’de  çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Gürer Kaynarca ve Karamahmutlu köylerini ziyaret ederek sorunları yerinde gördü.
 Ömer Fethi Gürer: "Niğde ilinde ekim alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırada yer alan lahana  ülkemizde yılda ortalama  720.257 ton üretilmekte, kayıt dışı ile bu rakam  1 milyon tona değin ulaşmaktadır. Beyaz lahana Niğde bölgesinde 75 bin ton yetişmektedir. Kayıt dışı ile 100 bin tona yakın lahana üretimi yapılmaktadır. Hüsniye, Eminlik, Ovacık, Karamahmutlu, Halaç, Sazlıca ve Kaynarca başlıca ekim alanlarıdır.
Bor ve Ulukışla ilçesinde üretilen lahana Samsun ilimizden sonra ülkemizde ikinci sırada gelmektedir. Resmi verilere göre 14.050 (da) ekim alanı görülse de kayıt dışı ile ekim alanları da artmaktadır. Ülkemizin % 12 üretimi Niğde bölgesindedir. Bu yıl lahana üreticisi umduğunu bulamamış, lahana simsarın eline kalmıştır. Geçen yıl tanesini iki liradan sattığı lahanayı bu yıl bir liradan vermek zorunda bırakılmıştır. İstanbul'da 5-6 lirayı bulan lahana yerinde 1 liraya zor alıcı bulmaktadır. Üretici ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Hükümet tarımda doğru politika üretemediği için üretici her alanda sorun yaşamaktadır" dedi
KAYNARCA’DA TEK GELİR KAYNAĞI AMA…
Geçen yıl tarlada tanesi iki lira olan lahananın bu yıl maliyetini kurtaramadığını söyleyen Gürer: “Adedini 1 liraya satmak zorunda kalan üretici çok büyük sıkıntı içinde Hükümetin tarım politikası yok, çok üründe benzer sorun var. Beyaz lahana çok yönlü tüketilebilir, uzmanlar sağlık açısından da faydalarını dile getiriyor. Ne yazık ki bu üründe üreticiyi mağdur ediyor, simsar kazanıyor. Tüketici ürünü pahalı alıyor. Niğde lahana üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor.  Girdi maliyeti artmasına rağmen, tane başı lahana fiyatının düşmesi, üreticileri perişan etmiş durumda. Niğde de önemli üretim alanları yer altı suyu ile tarımı olanaklı kılıyor. Bu nedenle enerji ile su çıkıyor ve maliyeti önemli ölçüde etkilediği gibi üreticinin belini büküyor. Mazot, ilaç, gübre ve işçiliğin her yıl artmasına rağmen ürün fiyatının düşmesi çiftçiyi sıkıntıya sokmuş durumda" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder