18 Aralık 2017 Pazartesi

Çankırı'da Sumitoma İşçilerinin Eylemleri Devam Ediyor

CHP Emek Büroları Adına CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer işten atılan işçilerle görüştü.

2 Aralık'ta Üyesi oldukları  Petrol -İş  sendikasından istifa edip Lastik-İş sendikasına üye oldukları İçin  Sumitoma  fabrikasında çalışan işçilere işveren sert tepki gösterdi. Sendika değişikliğine öncülük eden işçileri işten attı. İlk anda işten çıkarılan 7 işçiye yenileri eklendi. İşçilerin fabrika önünde işten atılanların işe alınması İçin eylemi ise devam ediyor. Giriş çıkışta jandarma Birliklerinin konuşlandırıldığı bölgede konuşan işçiler; “Sendika tercihimizi biz belirliyoruz. Siyasi bir yaklaşımla değil hakkımızı daha iyi koruyacağımızı düşündüğümüz sendikaya geçtik. Başımıza gelmeyen kalmadı. Ekmeğinizi ve emeğinizi sahipleniyoruz" diyorlar.
Yaklaşık 1400 kişinin çalıştığı fabrikada 900 işçi sendika değiştirdi. İşveren çoğunluğu alan sendikayı istemediği gerekçesi ile sendikal faaliyetlere  katılan işçilerin önderlerini işten attı.
CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, işçilerle görüşmek üzere Çankırı'ya gitti. Sumitomo Lastik Fabrikası’nda sendika yöneticileri ve işçilerle görüşen Ömer Fethi Gürer, sendikal faaliyetlerin işten çıkarılmak için bir sebep olamayacağını söyledi. 
Her çalışanın istediği sendikaya üye olabileceğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer; ”Sendikalar arasında parti olarak biz bir tercihte bulunmaya gelmedik. Bu konu siz emekçilerin kararıdır. İşçilerin tercihine saygılıyız ancak sendikal tercih nedeni ile işten atılmalar olmamalı. Emek en yüce değerdir. Alın terine herkes saygılı olmalıdır. Emeğin baskı altına alınmasına karşıyız. Atılan işçilerin işe alınması için işverene çağrı yapıyoruz. Sorunların aşılması temennimiz ve dileğimizdir" dedi.
Gürer işverenlerle görüşüp sorunu çözmeye katkıda bulunmak istediklerini ancak toplantıda oldukları gerekçesi ile görüşmediklerini ifade ederek CHP Emek Büroları olarak iş barışından ve emekten yanayız. İş, aş mücadelesi verenlerin siyasi düşüncesi, tercih ettiği sendikaya bakmayız, sorun varsa çözüm İçin orada oluruz. Sendikal tercih işçilerin kararıdır konuyu işçiler belirler. Bizim ilgili olduğumuz konu kış günü işten atılmalarıdır. Bir Japon firması Dünyanın başka bir ülkesinde bunu yapabilir mi? Sendikayı ben belirleyeceğim diyebilir mi? Bugün işçiler dünkü sendikadan ayrılıp yeni sendikaya  geçmiş bir süre sonra başka bir sendikaya da geçebilir. Onun kararı işçinindir. İşveren yada siyasi unsurlar buna karar veremez kararı veren işçiler olmalıdır. CHP Emek Büroları olarak tüm sendikalara saygımız var. Örgütlü toplum, örgütlü sendika Demokrasinin  yaşanmasında önemli etkendir” dedi.
Gürer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,na CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Başkanı Veli Ağbaba'nın bilgi sunacağını da ifade etti.

Gürer, CHP Çankırı İl Başkanı  İlhan Tekin ve yönetim kurulu üyeleri ile de görüştü. Ziyarette Tekin ve yöneticilerde yer aldı. 
SUMİTOMO RUBBER AKO ÇANKIRI LASTİK SANAYİ TİCARET ve AŞ.’den atılan işçiler fabrika önünde  bugünde beklemeye devam ediyorlar.
​ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder