30 Aralık 2017 Cumartesi


Ulukışla’nın "Ballıbabagilleri" Ortada Kaldı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yoğun olarak Ulukışla ilçesinde yetişen ballıbabagiller bitkisinin eczacılıkla kullanılabilmesi için başlatılan çalışmaların akıbetini sorduğu yazılı önergesine Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yanıt verdi. Bakan Demircan, bu konuda herhangi bir çalışma yürütülmediğini açıkladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığına yönelttiği soru önergesine Ulukışla ilçesinde yetişen ballıbabagiller bitkisinin eczacılıkta kullanılmasına yönelik olarak,  Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nce başlatıldığı ifade edilen çalışmaların ne aşamada olduğunu sordu.
Ömer Fethi Gürer, Fen Fakültesi araştırmacıları tarafından halk arasında ballıbabagiller olarak bilinen scutellaria (lamiaceae) familyasından olan bitki türünün uçucu yağ içerdiği ve eczacılıkta kullanılabilmesi için çalışma başlatıldığı yönündeki açıklamaları hatırlatarak “bu bitkinin farmakolojik özelliklerinin incelenmesi için yapılan çalışmalardan hangi sonuç elde edilmiştir” diye sordu. 
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise bakanlıklarınca ve Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu tarafından yapılan tetkik ve Ankara Üniversitesi ile yapılan yazışma neticesinde scutellaria familyasından bitki türünün eczacılıkta kullanılabilmesine yönelik herhangi bir çalışmanın yürütülmediğinin anlaşıldığını açıkladı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder