20 Ekim 2018 Cumartesi


Aslan Savaşını Niğde Kazandı

CHP Milletvekili Gürer’in girişimleri sonuç verdi ve Hitit Şehri’nin saray kapısını süsleyen Aslan Başı heykelleri Kayseri’nden Niğde’ye nakledildi.
Gürer’in Kayseri Müzesi’nde yer alan Aslanların Niğde’ye getirilmesi için yaptığı girişim  ulusal basında Niğde-Kayseri arslan savaşları diye geniş yer bulmuş, haber olmuştu.
Niğde ve Kayseri illerinin “Aslan Savaşını”, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in girişimiyle Niğde kazandı. 1933 yılında Göllüdağ Ören Yerinde bulunan ve o tarihe Niğde’de müze olmaması nedeniyle Kayseri’ye sevk edilen ve Hitit Şehri’nin saray kapılarının süslemesinde kullanılan Kapı Aslanı heykelleri, 85 yıl sonra Niğde’ye getirildi.  
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Müzesi’nde ziyaretçilerini bekleyen Kapı Aslanı heykellerinin ait olduğu yere getirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.  
Gürer, Aslanların Niğde’ye gelmesini sağladı
Gürer, konuyla ilgili açıklamasında, Çiftlik İlçesi’ndeki Göllüdağ Hitit Şehri’nde Atatürk’ün talimatıyla yapılan kazı çalışmalarında pek çok tarihi eser ile birlikte saray kapılarının süslemesinde kullanıldığı belirlenen kapı aslanı heykellerinin de bulunduğunu belirterek, “2 bin 170 metre rakımlı tepede 1933 yılında bulunan kapı aslanları o dönemde Niğde’de müze olmaması nedeniyle Kayseri iline nakledilmişti.  Güvenlik gerekçesiyle 85 yıl önce Kayseri’ye götürülen kapı aslanı heykellerinin, Niğde’ye getirilmesi için girişimlerde bulunduk. Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı başvuruda bulunduk. Bakanlık kararına rağmen Niğde’ye getirilmeyen bu heykelleri soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdık. 2 yıl süren çalışmalarımızdan sonuç aldık ve bu heykellerin ait olduğu yere getirilmesini sağladık” diye konuştu. 
Kapı aslanı heykellerinin Niğde Müzesi’ne taşınmasının, Niğde’nin turizmi açısından önemli olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ilimiz, tarihi ve turistik değerleri bakımından çok önemli bir konuma sahiptir. Tarih boyunca pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilimizde, binlerce yıl öncesine ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır. İlimizin 5 ayrı noktasında yerli ve yabancı uzmanlar tarafından yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Bu kazılardan elde edilen eserler, Türkiye ve Avrupa’nın en önemli müzelerinden biri olan Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir. Son olarak Hitit Şehri’nin saray kapılarını süsleyen kapı aslanı heykellerinin de taşınmasıyla birlikte, Niğde müzesi, barındırdığı tarihi eserlere iki önemli eser daha kazandırmıştır” diye konuştu. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder