7 Mayıs 2019 Salı


6 Asırlık Anıt Eser Kaderine Terk Edildi 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 asır önce inşa edilen ve Niğde merkezdeki en önemli tarihi eserlerden biri olan Ak medresenin  kapalı olması ve mevzuata aykırı bir şekilde tadilat yapıldığı yönündeki iddialarını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ak medrese de restorasyon açısından mevzuata aykırı bir uygulamanın bulunmadığını, halen kapalı olan söz konusu eserin değerlendirilmesine yönelik çalışmalara başlanacağını bildirdi. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Ak medresenin kapalı olmasını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Karamanoğlu Ali Bey tarafından 1409 yılında inşa ettirilen iki katlı muhteşem eserin bir dönem müze olarak da kullanıldığını anımsatan  Ömer Fethi Gürer, eserde rasgele boya yapıldığı yönündeki iddialara da dikkat çekti. Gürer, Anıt eserin turizm amaçlı yeniden değerlendirilmesi ve korunması adına bir çalışma yapılıp yapılmayacağının da açıklanmasını istedi. 
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ak medresenin mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirtti. 
Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarının geçtiğimiz ocak ayında AK medrese yi yerinde incelediğini belirten Bakan Ersoy,  inceleme sonucunda; medresenin zemin katında yer alan lavabo ve tuvaletlerin yeni olmadığı, herhangi bir bölümünde fayans döşemesinin bulunmadığı, odalarında yer alan boyalara ilişkin ise basit onarım yetkisinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olduğunun anlaşıldığı ve mevzuata aykırı bir uygulama bulunmadığının tespit edildiğinin ifade edildiğini bildirdi. 
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şu an kiracısı olmayan eserin değerlendirilmesine yönelik bir çalışmaya önümüzdeki günlerde başlanacağını da sözlerine ekledi. 
GÜRER: AKMEDRESE KORUNMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise mimarı yapısıyla dikkat çeken ve dışardan görünümü ile ‘Muhteşem’ olarak nitelendirilen Ak medrese gibi bir eserin 5 yıldır kaderine terkedilmiş olmasının  düşündürücü olduğunu söyledi. 
Niğde’de tarihi ve turistik değerlerin yeterinde korunamadığı gibi bunların turizme kazandırılması için ciddi bir çalışmanın da yapılmadığını kaydeden Gürer, “Böylesine önemli bir eserin kapısına kilit vurulmamalıdır. Ne yazık ki 6 asır önce yaptırılan ve günümüze kadar ayakta kalabilen bu eseri koruyamadığımız gibi turizme de kazandıramıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ak medresenin giriş kapısında yer alan bitki motif ve taş işçiliği ile muhteşem bir eser olduğunu ifade eden Gürer, bahçede yer alan lahit ve tarihi eserlerinde  korunması ve düzenlenmesi gerektiğini belirterek, Ak medresenin ikinci bir müze olarak açılıp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder