30 Mayıs 2019 Perşembe


SAMAN NEZLESİ ( MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT)
Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzman Dr. Fatih BİNGÖL , “ saman nezlesi “ile ilgili bilgi verdi.
“Saman nezlesi sıklıkla ilk bahar aylarında ortaya çıkan ama yıl boyunca da devam edebilen hapşırma burun akıntısı burunda tıkanıklık gözlerde ve damakta kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetler ile insan yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyen alerjik bir rahatsızlıktır. Her yaştan insanda görülebilen saman nezlesi sıklıkla bitki polenlerine bağlıdır.
Saman nezlesi olan hastalarda şikayetler tipiktir. Şikayetlerin yanı sıra deriden ve kandan yapılan testler tanı koymaya yardımcıdır. Alerjik rinitin tedavisi hastalığı tamamen ortadan kaldırmayıp hastanın şikayetlerini ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bu hastalarda alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak tedavi için önemlidir ama ne yazık ki bu her zaman mümkün olamamakta yine de hastaların alacağı bazen önlemler vardır. Örneğin kuru ve rüzgarlı havalarda atmosferdeki polen sayısı artar bu durumlarda dışarı da fazla durmamak kapı ve pencereleri sıkı kapatmak yardımcı olabilir. “

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder