29 Mayıs 2019 Çarşamba

PATATES ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

BU GİDİŞLE PATATESTE SÜREKLİ İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER ARASINA GİRECEK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazlık patates ekiminin yapıldığı Altunhisar ilçesinde üreticilerle bir araya geldi.
 Gürer’e dert yanan çiftçiler, geçen yıl 1300 lira ile 1500 lira arasında olan dekar başına maliyetin bu yıl 3 bin lirayı geçtiğini söylediler.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 7 bin 800 dekar alanda 30 bin ton hasat edilen yazlık patatesten bu yıl da yüksek rekolte beklentisinin olduğunu ifade etti. Gürer, “Ancak üretici kredi çekerek üretim yapıyor, ürün para etmeyince de tarlasını, traktörünü kaybediyor” diye konuştu. 
CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e dert yanan patates üreticileri ise geçen yıl geçen yıl dekarda 1300 lira ile 1500 lira arasında değişen maliyetlerin bu yıl 3 bin lirayı geçtiğini ifade ettiler. Tohum, ilaç ve gübrede yüzde 100’lere varan artışın olduğunu belirten patates üreticileri, “1kilogram patatesin maliyeti 3 lira ile 3.5 lirayı geçiyor. Aracılar ve girdilerle birlikte ürün markete ulaşana kadar 5 lirayı buluyor. Girdi  fiyatlarında artış sürerse önümüzdeki seneler ekim yapamaz hale geliriz ” dediler. 
Bir patates üreticisi de bankadan 150 bin lira kredi çekerek ekim yaptığını belirterek, “Ürünü satıp bu parayı yerine koyamazsak icralık olacağız, tarlamız traktörümüz de elden gidecek. Geçen yıl 20 liraya aldığım ilacı dün 80 liraya aldım. Bugün ise 85 lira olmuş. Bir günde 5 lira zam gelmiş. Bu sene olduğu kadar fiyat değişkenliği görmemiştik” ifadesini kullardı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder