11 Aralık 2019 Çarşamba

Patatesler Depoda Kaldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ürününün bu yıl hasat döneminde maliyeti altında bile satılamadığı için çiftçinin ürününü depolamak zorunda kaldığını, Bakanlığın dış satım için teşvik vermesi beklenirken, yeni düzenlemelerle dış satımda şartların ağırlaştırıldığını belirtti.
“Niğde ve Nevşehir’de 1 milyon tonu aşan patatesin önemli bölümü depolarda tüccarı bekliyor”
Geçtiğimiz yıl patateste ve soğanda rekor fiyat artışı ile ithalat yapılmasının bu yıl ekim alanlarının artmasına neden olduğunun altını çizen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ürün Rekoltesi yükseldi. Bu kez fiyatlar üreticide maliyetin altına düştü. 90 kuruşa mal olan patatesi tüccar almaya gelmedi, ürün 60-70 kuruşa kadar düştü. Halen Niğde ve Nevşehir’de 1 milyon tonu aşan patatesin önemli bölümü depolarda tüccarı bekliyor. Çözüm için ihracat önerilirken Bakanlığın yaptığı yeni düzenleme üreticiyi bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı” ifadelerini kullandı.
“90 kuruşa mal olan patatesi tüccar, 60-70 kuruşa aldı. Üreticinin boynu bükük kaldı..”
Tarımda plansızlık ve küçük üreticiye destek verilmemesinin sorun üretmeye devam ettiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Patates geçen yıl rekor fiyat artışı ile tüketiciye ulaştı. İthal edilerek fiyat düşürülmeye çalışıldı. Patatesin değer bulması ile bu yıl ekim alanları arttı. Niğde ili ülkemizde patates üretiminde ilk sırada yer alıyor. Yıllık 850 bin ton patates üretimi gerçekleşiyor. Niğde’de kayıt dışı ile bir milyon ton patates yetişiyor. Bu yıl üretici ürün hasadına başlayınca fiyatlar maliyet altına düştü. 90 kuruşa mal olan patatesi, tüccar 60-70 kuruşa aldı. Boyuta göre değişen fiyat neticesinde üretici ürünü depolamaya başladı. Borcu olan üretici mecbur ürününü zararına satmak zorunda  kaldı” dedi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder