12 Kasım 2019 Salı

MİLLİ SERVET ELİMİZDE ÇÜRÜYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Niğde Patates Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği tescilli yerli patatesleri keserek basın mensuplarına tanıttı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Niğde Patates Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği tescilli yerli patatesleri keserek basın mensuplarına tanıttı. Gürer, “Niğde'de 1 milyon ton patates üretiliyor ama patates işleme tesisi yok. Niğde-Nevşehir arasına bir cips fabrikası ya da işleme tesisi kurulabilir. Milli serveti elimizde çürütüyoruz” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer patates çuvalları ile geldiği Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlediği basın toplantısında patates üreticisinin sorunlarını anlattı. Tarlada kalan, depolanan patates için Büyük Şehir Belediye Başkanlarına çağrıda bulunan Gürer, “Büyük kentlerde izin verin, patates üreticileri ürününü aracısız tüketiciyle buluşturabilsin” dedi.
Dünyada en çok patates üreten ülkeler içinde Niğde'nin 14. Sırada yer aldığını hatırlatan  Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde patates, 170 yılı aşkın bir zamandır üretilmektedir. Üretimi, sanayisi, pazarlaması ve tüketimi ile önemli tarımsal ürünlerden biridir. Dondurulmuş patates ve cips, püre, un, nişasta, alkol ve türevlerinin üretiminde önemli bir endüstri hammaddesidir. Ülkemizde ana ürün, turfanda ve ikinci ürün olmak üzere her bölgede yetişmektedir. Buğday, şekerpancarı, arpa ve domatesten sonra en çok yetiştirdiğimiz beşinci bitkidir” dedi.
2003 yılında ülkemizde dikim alanı 1 milyon dokuz yüz elli bin dekar iken üretiminin beş milyon 300 bin ton olduğunu, 2018 yılında ise 1 milyon dört yüz bin dekar dikim alanından 4 milyon beş yüz elli bin ton patates üretiminin gerçekleştirildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılında bir önceki yıla göre ekim alanı % 4.86 azalmış iken bu yıl  ekim alanı artmış ve  2018 yılına  göre   % 15  üzerinde bir artış olduğu ifade edilmektedir. Üretimde TUİK verilerine göre  % 7.7 artış ile 4 milyon dokuz yüz bin ton üretim beklenmektedir. Bu yıl iklim şartlarının uygun gitmesi ile mildiyö hastalığının etkisinin düşük kalması verimde artış beklentisi yaratmıştır” diye konuştu.
Ülkemizde kişi başına patates tüketim miktarının 50 kg civarında olup dünyada kişi başına düşen tüketimin ise 34 kg civarında olduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde üretilen patatesin  % 56'sı yemeklik, % 11'i sanayi, % 11'i tohumluk, %5'i hayvan yemi, % 2'si ihracat olarak değerlendirilirken,  % 15'lerde bir oran depoda çürümektedir. 2018 yılında 71 ilimizde patates üretimi gerçekleştirilmiş ve en fazla üretim yapan iller; Niğde,  Konya, Afyon, İzmir, Kayseri, Nevşehir, Adana, Aksaray,  Sivas ve Bolu illeri olmuştur. 2017 yılında Niğde ilinde 234 bin 590 dekarda 835.200 ton üretim gerçekleşmiş, ikinci sırada olan Konya'da 138 bin 269 dekarda 567 bin 76 ton patates üretilmiştir. 2018 yılında Niğde'deki ekim alanlarında daralma olmuş ve 202.990 dekar alanda 732 bin 188 ton üretim sağlanırken Konya'da 148 bin 133 dekarda 611 bin 957 ton üretim elde edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder