22 Kasım 2019 Cuma


NİĞDE  ARAŞTIRMA HASTANESİNDE PERSONELE YENİDOĞAN CANLANDIRMA EĞİTİM PROGRAMI (NRP) VERİLDİ
 Niğde il Sağlık Müdürü Dr. Dursun KOÇ “Doğum odasındaki herkesi” hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda  Niğde de bebek ölüm hızı binde 7.3’ e düşmüştür.
Ülkemizde asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana “Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP)” yürütülmektedir. Program kapsamında İlimizde de farklı tarihlerde NRP eğitimleri yapılmakla birlikte 2018 yılı Ekim ayından itibaren yapılan eğitimlerde toplam 121 personelin NRP eğitimi alması sağlanmıştır. 5-7 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen NRP eğitimini kendi eğitimci kadromuz ile gerçekleştirme imkanı bulduğumuz Niğde de, 4 eğitimcimiz ile tek sınıf halinde 21 personelimize eğitim verilmiştir.
Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder