12 Eylül 2013 Perşembe

  NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR.BİLGEHAN ÖZTÜRK’ÜN
UÇUCU MADDELERİN SATIŞI VE ZARARLARI KONULU BASIN AÇIKLAMASI

       5898 Sayılı “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun' nun uygulanmasına ilişkin hazırlanan “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik” 05.08.2010 tarih ve 27663 Sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 Bu Kanunun amacı; solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde kişilerde bağımlılık yapabilen ürünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları bu maddelerin zararlı etkilerinden korumaktır.
Uçucu Madde: Kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddeler ile yapıştırıcı olarak kullanılan maddelerin bileşiminde bulunan ve buharlaşabilen, toluen, xylol, aseton, benzen, trikloretan,  perkloretilen, trikloretilen,1,2 diklorpropan, halojenli hidrokarbonlar ve benzeri bileşikler ile bunların türevlerini ifade eder.
Uçucu madde ihtiva eden ürünlerin 18 yaşından küçüklere satılmasını engellemek, bu ürünlerin insan sağlığına olan olumsuz etkilerini nedeniyle işyerlerinde gerekli tedbirlerin  alınmasını sağlamak için Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi denetim ekipleri tarafından her gün piyasa denetimleri yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda İl genelinde uçucu madde ihtiva eden ürün satan 48 kıtasiye, 61 nalburiye, 252 bakkal toplam 361 işyeri tespit edilmiştir. Bu işyerlerine Kanun hakkında bilgi verilerek herhangi bir cezai müeyyideyle karşılaşmamaları için satış sırasında gerekli hassasiyeti göstermeleri konusunda uyarılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder