19 Eylül 2018 Çarşamba



11. AHİLİK HAFTASI NİĞDE’DE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
Esnaf Odaları birliği tarafından Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan kutlamalar öncesi Niğde Esnaf Odaları Birlik Başkanı Âlim Yeşil ve Yönetim Kurulu Üyeleri yılın ahisi ile birlikte Vali Yılmaz Şimşek’i makamında ziyaret ettiler.
Makam ziyaretinin ardından kutlamalar, Ömer Halisdemir meydanında düzenlenen programla devam etti. 
Programa, Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergün ve Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. İlyas Gökhan, Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek, Niğde Esnaf ve Sanatkarlar odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, STK ve Siyasi Parti temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, Niğdeli esnaf ve vatandaşların ahilik haftasını kutladı.
Konuşmasında ahilik teşkilatının önemine vurgu yapan Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek, “Memnuniyetle görüyoruz ki; Dünyaya ışık saçmış, medeniyetlerin beşiği olmuş, birçok geleneğin doğup yaşatıldığı bu topraklar, Ahiliğin ve Lonca Sisteminin de yeşerdiği topraklar olmuştur. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; kısaca dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Nitekim Ahiliğin kurucusu Ahi Ev- ran’ın esnaf ve sanatkârlarımıza verdiği;  “Ahinin eli, gözü, beli ve dili kapalı olmalı.” öğüdü bunun bir göstergesidir. Bu anlamda Ahilik çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin bir simgesidir.
Kelime kökü kardeşlik anlamına gelen Ahilikte, İnsanlar arasındaki ahlaki ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir.
Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uygulamaya ve hâkim kılmaya çalıştıkları bu değerler, yüzyıllardan beri Anadolu Türkleri tarafından ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer milletlere de örnek olmuştur.
Türk Milletine özgü bir olgu olan Anadolu Ahiliğini kurumsallaştıran bu değerli insanlar, o dönemin, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğrenmişlerdir.
Ahilik teşkilatı asırlardır ahilik felsefesini benimseyen ve bunu yaşayan esnaf yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara da asla ahilik belgesi vermemiştir. Ayrıca esnaf ve sanatkârlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın da gelişmesine katkı sağlamıştır.
Bugün burada, Her yıl olduğu gibi; bu güzel geleneğimizi yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak için bir aradayız.
Umuyorum ki kökleri yüz yıllar öncesine kadar giden böylesine önemli ve anlamlı bir değerimiz ve kültürümüz olan ahilik, nesilden nesile aktarılarak; sonsuza kadar yaşatılmaya devam edecektir” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından yılın ahisi seçilen 71 yaşındaki Şemsettin Boztoprak'a  Vali Yılmaz Şimşek ve NESOB Başkanı Alim Yeşil tarafından kaftan giydirildi, dikiş makineli plaket verildi. 
Esnaflar tarafından şet kuşatma törenin düzenlendiği program mehter takımının gösterileri ve ahilik ikramları ile devam etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder