29 Eylül 2018 Cumartesi


GÜRER’DEN ÖĞRETMEN AÇIĞI VE ATANAMAYAN 
ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ İKİ AYRI SORU ÖNERGESİ 

Gürer: 400 bin öğretmen atama beklerken, öğretmen açığı 117 bini geçti

Bakan Selçuk’un CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıt, ülkemizde öğretmen açığı ve atanamayan öğretmen sorununun katlanarak büyüdüğünü gözler önüne serdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizde okulların öğretmen ihtiyacı sayısının 117 bin 403 olduğunu açıkladı. 
Bakan Selçuk’un verdiği bilgiye göre, 2018 yılında ataması yapılan öğretmen sayısı ise 20 binde kaldı. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okulların öğretmen ihtiyacı ve ataması yapılmayan öğretmenlerin beklentileriyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığına iki ayrı sor önergesi yöneltti. 
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI 
Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2018 yılı başıyla beraber kamuda öğretmen açığı sayısı kaçtır? 2018 yılı içerisinde ataması yapılması planlanan kişi sayısı kaçtır? Ücretli öğretmenliğin son bulmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
117 BİN 403 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bakanlığımız 11.09.2018 tarihli MEBBİS veri tabanı kayıtlarına göre öğretmen ihtiyacı 117.403'dür” açıklamasında bulundu. 
20 BİN ATAMA YETERSİZ
Bakan Selçuk, 2018 yılı içerisinde 20 bin öğretmen ataması yapıldığını da belirterek, “Ayrıca ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanmasına yönelik planlanan 5 bin öğretmenin atanma iş ve işlemleri tamamlanmış olup 11.09.2018 tarihi itibariyle 2.142 öğretmenin ataması gerçekleştirilmiştir” dedi. 
ÖĞERETMEN ATAMALARI MEVZUATA MI TAKILIYOR?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili soruyu da şekilde yanıtladı:  “Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımıza atama izni verilen kadro sınırlılığında ve öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanamadığı durumlarda eğitim kurumlarında öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından ilgili mevzuatı çerçevesinde ve öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından valiliklerce ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirmesi yapılabilmektedir.”
ATAMA SORUNU NE ZAMAN BİTECEK?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, atanamayan öğretmenlerin sorunuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği bir diğer yazılı soru önergesinde, atanamayan öğretmen sorununun ülkemizde ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Kamuoyuna da yansıdığı biçimi ile 400 bin rakamları telaffuz edilmektedir. Halen eğitimini tamamlayarak öğretmen olmaya hak kazanmış mezun sayısı kaçtır? Atama bekleyen öğretmen adayı sayısı kaçtır? Öğretmenlerde atama sorununun kaç yıl içinde ortadan kalkması planlanmaktadır? 2018 yılında mezun olması beklenen öğretmen adayı öğrenci sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti. 
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMALARI 
Bakan Selçuk, Gürer önergesine verdiği yanıtta, “Eğitim öğretim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımıza kullanım izni verilen kadro sınırlılığında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 9 sayılı Karan ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile birlikte sözleşmeli öğretmen atamaları; 668 sayılı KHK ile sözleşmeli öğretmen alımlarına dair 03 Ağustos 2016 tarihli ve 29790 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik hükümlerince Bakanlığımızca yapılan duyurular doğrultusunda gerçekleştirilen atamalar ile giderilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder