18 Eylül 2018 Salı


VALİ YILMAZ ŞİMŞEK’İN AHİLİK  HAFTASI KUTLAMA MESAJI

Ahilik; Anadolu insanının  kültürel ve  ekonomik  yaşamında önemli bir boyut oluşturan dostluğun, sevginin, dürüstlüğün, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir.
Ahilik  bir  meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağı olan  yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sağlam ahlakı ve  esnaflık  sanatını  mesleki temellere oturtmayı amaçlayan bir ekoldür.
Ahiliğin kurucusu Ahi  Evran’ın   esnaf  ve sanatkârlarımıza verdiği “Ahinin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı.” öğüdü; hoşgörünün, güvenin, ticaret ahlâkının, kanaatkârlığın  ve  vefanın  ifadesidir.
Türk Milletinin köklü geleneklerinden biri olan Ahilik Kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması, yalnız bizim için değil, bütün insanlık için faydalı sonuçlar doğuracaktır. Bugün uygar dünya ülkelerinin de   uygulamaya   çalıştıkları bu değerler, yüz yıllardan beri Anadolu Türkleri tarafından ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer milletlere de örnek olmuştur.
Bu duygu ve düşüncelerle emek ve alın terini sanat haline getiren  esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, kazançlarının bereketli olmasını diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder