2 Mart 2019 Cumartesi

İzmir iş dünyasından Çin’e ortak çağrı


“İzmir Başkonsolosluğunu kapatmayın”


Türkiye’nin 23 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığı Çin, İzmir Başkonsolosluğunu geçici olarak kapatma kararı aldı.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2015 yılı Eylül ayında açtığı İzmir Başkonsolosluğu’nun vize verme sürecine girmesini bekleyen İzmir iş dünyası, konsolosluğun kapatılma kararı ile sarsıldı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi yaptıkları ortak açıklamayla, “Çin’in İzmir Başkonsolosluğunu kapatmayın” çağrısında bulundu.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İZTO olarak Çin ile ilişkilerimizi çok ayrı bir yerde tutuyoruz. Başkonsolosluk ile de çok yakın bir işbirliğimiz var. Çin Başkonsolosluğu, İzmir ile Çin arasındaki ticari ve dostane ilişkilerin temelidir. 2015 yılında açılan Başkonsolosluk faaliyetleri ile son 4 yılda İzmir ile Çin arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmeler çok açık. 2019 yılı için Çin'in İEF'de partner ülke olması için İzmir'deki bütün kurumlar el ele çalışıyor. Kurulduğu günden bu yana, gerçekleştirdiğimiz bütün projelerde Sayın Başkonsolos ve Ticaret Konsolosu Odamızın yanında oldu, mümkün olan her şekilde Odamıza yardımcı oldular. Özellikle Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nde şehrimizin yeri düşünüldüğünde, İzmir ile Çin ilişkilerinin her geçen gün artması için çalışılması gerekirken, burada bizimle işbirliği içerisinde çalışan Başkonsolosluğun kapatılması bizi derinden üzdü” dedi.
“Bizler Çin'e seyahatte vizelerin kolaylaştırılması, İzmir'de vize ofisinin açılmasını beklerken bizim için büyük bir değer olan Başkonsolosluğun kapatılması kararının gelişen ticari ve kültürel ilişkilerimizi yavaşlatacağına inanıyoruz” diyen Özgöner sözlerini şöyle tamamladı: “Başkonsolosluğun geçici olarak kapatıldığını açıklayan yetkililerden beklentimiz, en yakın zamanda Başkonsolosluğu yeniden faaliyete geçirmeleri ve İzmir'de bir vize merkezi açılması konusunda çalışmalar yapmalarıdır. Çinli dostlarımızın en kısa zamanda yeniden aramıza dönmesini bekliyoruz.”
Yorgancılar: “Çin’in İzmir temsiliyetinin devamını talep ediyoruz”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder