15 Mart 2019 Cuma


VALİ YILMAZ ŞİMŞEK’İN 15 MART DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI  GÜNÜ MESAJI

İnsan haklarından biri olan Tüketici Hakları; 9 Nisan 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen "Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar" başlığı altında evrensel bir boyut kazanmış, ülkemizde de 1985 yılından beri her yıl 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.   
Ülkemizde, Tüketicinin Korunması Kanununun 1995 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte tüketicilerin hakları yasal dayanağa kavuşmuş,  ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici,  çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki  gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemiştir. 
Söz konusu Kanunun uygulaması Tüketici Hakem Heyetleri tarafından yürütülmektedir. Günümüzde ticaret kurumsallaşmaya başlamıştır. Artık satış yerleri, üreticiler kurumsallaştığı için tüketiciler haklarını rahatlıkla yasal yollara başvurarak arayabilmektedirler
Tüketicinin  haklarının   korunmasında  ilk  koşul, hak ve  çıkarlarına  tüketicinin yeterince sahip çıkmasıdır.  Çağımızda bireylerin yaptığı tüketimin en az üretim kadar bilinçli    ve  doğru  olması,   ülkelerin    kalkınmasında  ve   gelişmesinde   en   önemli etkenlerden  birisidir. Bu bakımdan, küçük yaşlardan başlayarak verilecek eğitimlerin yanı  sıra, sosyal  sorumluluk   anlayışıyla  hareket  eden  sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetleri de son derece önemlidir. 
Bu vesileyle, Tüketicilerimizin daha bilinçli hale gelmesi temennisiyle Dünya Tüketici Hakları Gününü kutluyor, tüm vatandaşlarımıza bilinçli bir tüketim hayatı diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder