6 Haziran 2012 Çarşamba


İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

        NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ALİRIZA ERDOĞAN HAFTA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
Sağlık Bakanlığımız, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir. İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıktır.
            İyot, vücudumuza yiyecekler ve içtiğimiz su ile aldığımız yaşam için çok önemli olan bir mineraldir. İyot, vücudumuzda başta beyin olmak üzere temel organların düzenli çalışması, büyüme ve gelişmenin tam olması, vücut ısı ve enerjisinin devamı için gerekli hormonların yapımında kullanılmaktadır.
 
            Vücut için bu kadar gerekli olan iyot yeterli alınmadığı zaman çeşitli hastalıklara yol açar. İyot yetersizliği hastalıkları olarak tanımlanan bu hastalıkların başında GUATR gelmektedir. Guatr, tiroit bezinin büyümesidir. İyot yetersiz alındığında Tiroit bezi hormon yapmak için iyotu kullanamamakta ve o hormon vücutta eksik kalmaktadır. Hormon eksik olduğu için beyinden gelen uyarılar vasıtasıyla tiroit bezi büyüyerek GUATR ortaya çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder