18 Eylül 2023 Pazartesi


 VALİ CAHİT ÇELİK’İN AHİLİK HAFTASI MESAJI

Milletimizin köklü geleneklerinden olan tarihi, 13. yüzyıla Ahi Evran Veli’ye kadar dayanan Ahilik Teşkilatı; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik; işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimi kendine ilke edinen en köklü geleneklerimizdendir.

Ahilik Teşkilatımız; esnaf ve sanatkârlarımızı ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, birlik ve beraberliğin, toplumsal düzenin sağlanmasına öncülük etmiştir. Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli, esnaf ve sanatkarlarımıza ticaret ahlakını, dayanışmayı ve paylaşmayı öğreterek bugün de devam eden ticaret ahlakının rehberi olmuştur.

 Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında aynı zamanda yetiştirdiği sanatkarlarımıza da manevi bir terbiye ocağı olmuştur. Ahilik kültürü, ticari ve toplumsal hayatımızın gelişmesinde önemli bir yer tutmuş, ticaret ahlakını harmanlayarak Anadolu’da dirlik ve düzenin sağlanmasında birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir.

Bugün bize düşen; Ahi Evran’ın “Ahinin; eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı” öğüdünden yola çıkarak Anadolu kültüründe önemli bir yeri olan Ahilik Teşkilatını gelecek nesillerimize aktarmak ve yaşatmak hepimizin ortak görev ve sorumluluğu olmalıdır.

 Bu duygu ve düşüncelerle başta tüm esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere, tüm Niğdeli hemşehrilerimizin Ahilik Haftasını kutluyor, kardeşlik ve dostlukların bu hafta vesilesiyle daha da gelişmesini temenni ediyor, kazançlarının bereketli olmasını diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder