27 Eylül 2012 Perşembe


Ahilik Haftası Kutlama törenleri yapıldı

Ahilik Haftası Kutlama törenleri Niğde Kent Merkezindeki Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi. Kutlama törenleri Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlatıldı.
Törende ilk konuşma Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fahri Eker tarafından yapıldı. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve Niğde Valisi Alim Barut, törene katılanlara günün anlam ve önemine özgü konuşmaları ile hitap ettiler.
Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fahri Eker, Ahiliğin yiğitlik, mertlik ve cömertlik olduğunu belirten; “Ahi, Sanat, Ticaret Meslek sahibidir. Ahi, eline, beline, diline sahip olandır. Ahi, işine, eşine, aşına özen gösterendir. Ahi muhtaçlara, yolculara, eli, kapısı, sofrası açık olandır” dedi.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, törende yaptığı konuşmada; “Ahilik en başta kardeşlik demek, Ahilik sevmek demek, Ahilik doğruluk demek, Ahilik dürüstlük demek, Ahilik çalmamak demek, Ahilik kaliteli mal üretmek demek ve Ahilik yine kazancını başkasıyla paylaşmak, sofrası herkese açık olan demektir. Dolayısıyla hakikaten Ahilik Türk milletinin kültüründen bugüne kadar gelmiş hakikaten bugün de en etkili şekilde ülkemizde yararlandığımız bir müessesedir” dedi.
Niğde Valisi Alim Barut ise törende yaptığı konuşmada; “Selçuklu ve Osmanlı toplumunun ana mihengi bireyi, tarihi iyi incelediğimiz zaman baktığımızda göreceğiz ki, bu müessese ne kadar güçlü ise Devlet o kadar güçlüdür” dedi. Vali Barut; “Çünkü Devletin en önemli dayanağı, Devlet unsurunun en önemli maddesi olan insan unsuruna doğrudan hitap ediyor” şeklinde konuştu.
Niğde Belediyesinden Ahilik Pilavı
Törende daha sonra Şed Kuşatma töreni yapıldı, Yılın Ahisi H. Osman Akpınar’a kaftan giydirildi,  plaket verildi.  2012 Yılı deneyimli Ahisi Durmuş Ali Tokay, Yılın En Genç Ahisi Samim Uysal, Yılın Bayan Ahisi Sultan Ekiz’e plaket verilmesinden sonra mehteran gösterileri izlendi.
Mehteran takımının eşliğinde kortej geçişi gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı Belediye Parkı önünde Niğde Belediye Başkanlığı tarafından Ahilik ikramları olarak pilav, tatlı, sıkma verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder