3 Eylül 2012 Pazartesi


NİĞDE VALİLİĞİ " ALACA MEVKİİNDE KALP KRİZİ GEÇİREN DAĞCI " İLE İLGİLİ BASIN DUYURUSU YAYINLADI

02 Eylül 2012 günü saat 11.45 sıralarında Çukurova Doğa Gezginleri Spor Kulübünden R.D isimli dağcı, 156 Jandarma İmdat Hattını arayarak Niğde-Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığı Elekgölü Köyü mülki sınırları içinde bulunan 3588 rakımlı Alaca Tepe mevkiinde, zirveye 80-100 metre mesafede yaya olarak zirve tırmanışı yapan 68 kişilik bir gruptan, 53 yaşındaki İ.E.D isimli arkadaşının saat 09.15 sıralarında kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini iddia ederek yardım talebinde bulunmuştur.

            Yardım talebinin öğrenilmesi üzerine; Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığında konuşlu Jandarma arama Kurtarma Timi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Dağcılık Federasyonu üyeleri, 112 Ekibi, AKUT personeli ve bölgeyi tanıyan kılavuzlardan oluşan bir ekip oluşturularak Niğde İl Jandarma Komutan Vekili J.Bnb. Süreyya GÜLER’in emir komutasında Çamardı Demirkazık Dağevinde kriz merkezi oluşturulmuştur.
           
Ölen kişinin ve yanında bulunan iki refakatçi şahsın bulunduğu zirvenin yaya olarak intikal mesafesinin, karadan yaklaşık 8-10 saatlik mesafede olması ve ölen kişinin yaya olarak Çamardı ilçesine tahliye edilmesinin çok güç olması nedeniyle Niğde Valiliğince Başbakanlıktan T.S.K. Hareket Merkezinden helikopter talep edilmiştir. Genel Kurmay Başkanlığının koordinesinde Adana İncirlik Üs Komutanlığından Saat 15.11’de kalkan Cougar  arama –kurtarma helikopteri saat: 16.10 sıralarında dağcıların bulunduğu bölgeye ulaşmış, ancak bölgede bulunan şahısların bulundukları yerden tahliye edilmesinin zorluğu nedeniyle Çamardı, Çamardı Demirkazık Dağevi bölgesine iniş yaparak bu mevkiden bir sivil kılavuz alarak tekrar havalanmış ve Hava Kuvvetlerine ait helikopterin içinde bulunan (2) Hv.K.K.lığı  arama kurtarma askeri personeli ile birlikte toplam 3 kişiyi yardıma muhtaç kişilerin bulunduğu noktanın yaklaşık 800-1000  metre uzaklığına indirmiş ve ölen şahsın cesedi helikopterin iniş yaparak alabileceği uygun bir tahliye bölgesinde hazır edilmesini talep ederek yakıt ikmali için Adana İncirlik Üs Bölgesine dönüş yapmıştır.
            Bölgeye indirilen (2) askeri personel ve sivil kılavuz M.Ö tarafından yardıma muhtaç kişiler ile buluşmanın sağlanılması sonrasında, İ.E.D.’nin cesedi 1.5 saatlik yürüyüş mesafesinden zor şartlar altında karadan yaya olarak taşınmak suretiyle helikopterin iniş bölgesine taşınarak hazır edilmiş ve bu esnada havada hazır bekleyen askeri helikopter tarafından aynı gün saat 20.05 sıralarında hava karardıktan sonra gece şartlarında ceset ve yanında bulunan(2) dağcı şahıs helikoptere alınarak Çamardı Demirkazık Dağı Mümtaz ÇANKAYA dağ ve kayak evi helikopter pistine indirilmiştir.

            Ölen şahsın cesedi 112 ambulansına teslim edildikten sonra, helikopter İncirlik/Adana Hava Üs Komutanlığına dönüşe geçmiştir. Ceset Çamardı Devlet Hastanesi morguna kaldırılarak Çamardı Cumhuriyet Başsavcılığınca gerekli adli işlemlere başlanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                                                                                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder